Лидерите в Европа и по света застанаха зад централното правителство

...
Лидерите в Европа и по света застанаха зад централното правителство
Коментари Харесай

Юнкер след обявената независимост от Каталуния: Не искам Европейският съюз да има 95 държави-членки

Лидерите в Европа и по света застанаха зад централното държавно управление в Испания, откакто през вчерашния ден каталунският парламент разгласи самостоятелност на региона от Мадрид, предава „ Фокус ". След това министър председателят на Испания Мариано Рахой оповести желанията си да разпусне Народното събрание, да в профил от служба каталунския водач и да свика предварителни избори в региона. Демонстрации в поддръжка и срещу независимостта продължиха до късно през нощта. В събота се чакат нови шествия, в това число в Мадрид под наслова „ За единството на Испания и конституцията ".

Кризата стартира на 1 ноември с референдум за самостоятелност, който испанските управляващи оповестиха за противозаконен.

Политическата неустановеност се следи от близо от интернационалната общественост и изключително от Европейски Съюз, защото евентуалната самостоятелност на Каталуния би представлявала най-сериозната опасност пред единството на блока откогато Англия взе решение да го напусне през юли 2016 година

Следвайки формалната позиция на Европейски Съюз, че разногласието с Каталуния е вътрешен въпрос за Испания, ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че декларацията на каталунския парламент не е трансформирала нищо. Испания „ остава нашият единствен събеседник ", увери полският политик.

От своя страна ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предизвести, че Общността „ не се нуждае от още пропуквания и разделения ".

„ Не би трябвало да се намесваме във вътрешния спор на Испания, само че не желая Европейски Съюз да има 95 държави-членки в бъдеще ", сподели Юнкер.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни също отхвърли каталунската самостоятелност. В обществената мрежа " Туитър " италианецът акцентира, че нито една страна от Общността „ няма да признае тази декларация ".

Германия - най-силната стопанска система в Европа, съобщи поддръжката си за единството на Испания и акцентира, че не признава едностранното оповестяване на самостоятелност на Каталуния.

„ Федералното държавно управление не признава сходна декларация за самостоятелност. Суверенитетът и териториалният интегритет на Испания са и постоянно ще бъдат ненарушими. Надяваме се, че Мадрид и Барселона ще употребяват всички налични благоприятни условия за разговор и деескалация ", акцентира представителят на немското държавно управление.

Френският президент Еманюел Макрон също застана зад Рахой и испанското държавно управление. По време на аудиенция във Френска Гвиана той съобщи:

„ Имам един сътрудник в Испания и това е министър председателят Рахой. Върховенството на закона ще надделее в Испания с конституционните правила. Той желае да подсигурява, че те са спазвани, и в това има моята цялостна поддръжка ".

Англия „ не признава и няма да признае " решението на каталунския парламент за оповестяване на самостоятелност, сподели на собствен ред представител на премиера Тереза Мей.

„ Това решение е основано на избор, който бе разгласен за противозаконен от испанския съд. Продължаваме да желаеме върховенството на закона в Испания да надделее, конституцията да се почита, а испанското единение да се резервира ", е формалната позиция на Лондон.

Шотландското държавно управление обаче разкритикува Мадрид за отхвърли от разговор и съобщи, че налагането на директно ръководство не би могло да е решение.

„ Разбираме и почитаме позицията на каталунското държавно управление. И въпреки Испания да има правото да се опълчи на независимостта, народът на Каталуния би трябвало да има опцията да дефинира своето лично бъдеще ", се споделя в изказване на външния министър на Шотландия.

Белгийският министър председател Шарл Мишел на собствен ред прикани за разговор и спокойно решение на рецесията.

Реакция имаше и оттатък Атлантическия океан. Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи, че смята Каталуния за „ неделима част от Испания " и изрази поддръжка за Мадрид за запазването ѝ като „ мощна и единна " страна.
„ Каталуния е неделима част от Испания и Съединени американски щати поддържа конституционните дейности на испанското държавно управление ", съобщи представителят на Държавния департамент Хедър Науерт.

Испания остава значим член на Алианса, а Каталуния е вътрешен въпрос, който би трябвало да се позволи в границите на испанската конституция, съобщи представител на НАТО.

„ Испания е основен съдружник, който дава значим принос за груповата ни сигурност. Каталунският проблем е вътрешен въпрос, който би трябвало да бъде позволен в границите на испанския парламентарен ред ", акцентира представител на военната организация на Запада.

От своя страна, министър председателят на Канада Джъстин Трюдо сподели, че неговата страна „ признава единствено една единна Испания ". Той прикани за започване на договаряния в сходство със законовата рамка, Конституцията на Испания и според правилата на интернационалното право. По думите на Трюдо, полемиките би трябвало да се осъществят в изискванията на мир и успокоение.

Турция също изрази мнение, че Испания би трябвало да остане единна. В изявление за турския „ Канал 24 " турският министър по въпросите на Европейския съюз Омер Челик дефинира като „ погрешно " решението на каталунския парламент да разгласи самостоятелност.

„ Не считаме оповестяването на самостоятелност от Каталуния за законно ", съобщи той и добави, че ще продължи да поддържа териториалната целокупност на Испания, нейната конституция и политическо единение.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР