"Лидерите се сближиха по време на нашето председателство и трите

...
"Лидерите се сближиха по време на нашето председателство и трите
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Лидерите на ЕС направиха това, което България е искала

"Лидерите се сближиха по време на нашето председателство и трите стълба, за които постоянно сме говорили. На срещата на евролидерите в Брюксел по тематиката за миграцията се случи това, което „ България постоянно е искала”. Това сподели вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред „ Здравей, България” по NOVA.

Тя изясни, че е признато да има „ общо запазване на външните граници на Европейския съюз” и това е огромна вест.

След траяли повече от 10 часа договаряния в Брюксел, държавните и държавните ръководители от Европейския съюз реализираха съглашение по заключителния документ от срещата, в това число и по горещата тематика за миграцията.

„ Приета е концепцията до 2020 година Фронтекс да стане гранична полиция на всяка външна граница и чиновниците й да станат 10 000. Освен това, ще се заделят средства за техническото застраховане на службата от общия европейски бюджет. Ще бъде преведен и вторият транш от парите за Турция. Ще има повече пари и за Африка”, сподели Захариева.

Тя бе безапелационна, че след решенията от срещата в Брюксел „ Европа затваря вратата за стопански мигранти”.

„ Всички мигранти ще отиват в центрове отвън Европейски Съюз, където за доста малко време ще се преценя дали са бежанци или стопански мигранти”, сподели още вицепремиерът.

Италия блокира заключителния документ на Европейския съвет

Меркел: Въпрос на живот и гибел

За да бъдат построени такива центрове, ще би трябвало да се сключат спомагателни двустранни съглашения сред Европейски Съюз и страни като Либия, да вземем за пример.

„ Ако ти си емигрант, който бяга от война, няма да избираш къде тъкмо в Европа да живееш, а ще се спреш в първата страна, която е сигурна”, разяснява Захариева.

Борисов: Няма да приемем бежанците да са постоянно наши

„ Върви или умри “: Мигранти прогонени в Сахара

Нещастната орис на мигрантите – от Европа до Съединени американски щати

В заключителния документ участва и точката за основаване на центрове за мигранти, които да бъдат изграждани отвън границите на Европейски Съюз, разгласи австрийският канцлер Себастиан Курц.

„ Това беше дълга полемика и в Европейски Съюз все по този начин има разнообразни подходи, само че аз се веселя, че има доста страни, които упорстват да се съкратят потоци към Европа ", разяснява Курц.

Испанският министър председател Педро Санчес от своя страна съобщи, че ще бъдат отпуснати повече средства за справяне с миграцията.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР