Лидерите от Европейския съюз се съгласиха, че е доста вероятно

...
Лидерите от Европейския съюз се съгласиха, че е доста вероятно
Коментари Харесай

ЕС подкрепи Великобритания, че Русия е отговорна за нападението срещу Скрипал

Лидерите от Европейския съюз се съгласиха, че е много евентуално Русия да е виновна за нападението с нервнопаралитично вещество против някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му Юлия и отзоваха посланика на общността в Москва за съвещания, предадоха ДПА и " Ройтерс ".

Лидерите от Европейски Съюз, които се събраха на среща в Брюксел, разискаха нападението и взеха решение да поддържат оценката на Англия, че Русия е виновна за него, макар че в началото някои водачи имаха терзания по отношение на приписването на виновност.

" Европейският съвет осъжда по допустимо най-силен метод неотдавнашното нахлуване в Солсбъри, показва най-дълбоко състрадание към всички, чийто живот е бил застрашен, и дава своята поддръжка за продължаващото следствие ", споделиха водачите в взаимно изказване. " Той се съгласява с оценката на държавното управление на Англия, че е доста евентуално Руската федерация да е виновна и че няма друго правдоподобно пояснение ", обявиха те.

Британският министър-председател Тереза Мей, френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Ангела Меркел се срещнаха в коридорите на срещата и се съгласиха, че е належащо да се насочи мощно обръщение към Русия.

Тримата водачи " потвърдиха, че няма друго правдоподобно пояснение също така, че съветската страна е виновна ", сподели английски държавен представител в изказване след срещата. " Лидерите се съгласиха, че е значимо да се изпрати мощно европейско обръщение в отговор на дейностите на Русия ", беше посочено в изказването.

Меркел позволи опцията за по-нататъшни наказателни ограничения против Русия в отговор на нападението и сподели, че Европейски Съюз ще се стреми да работи единно по въпроса, съобщи " Ройтерс ". " Ние сме решени да реагираме дружно, с думите, които използвахме тук, само че също може би с спомагателни ограничения ", сподели Меркел след съвещание на водачите от Европейски Съюз в Брюксел.

 Европейски Съюз поддържа Англия, че Русия е виновна за нападението против Скрипал
© Reuters

На срещата на водачите на всички 28 страни от Европейски Съюз Мей срещна сътрудниците си с нападението и им сподели, че съгласно Англия то е " част от модел на съветска експанзия против Европа и нейните близки съседи ". Тя благодари на останалите водачи за тяхната взаимност и поддръжка и сподели, че с неспокойствие чака по-нататъшни разисквания по тематиката.

Миналата седмица Англия реши да изгони 23 съветски дипломати в отговор на нападението в Солсбъри.

Литовският президент Далия Грибаускайте сподели, че всички страни от Европейски Съюз обмислят ограничения против Русия. Тя съобщи, че ще вземе решение за налагане на ограничения от страна на Литва против Русия в близко бъдеще.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер сподели, че е значимо да се поддържат информационните канали с Русия.

Новият министър председател на Словакия Петер Пелегрини се разгласи за " градивен разговор " с Москва, макар случая със Скрипал.

Лидерите също така се договориха да засилят отбраните си против съветските " хибридни закани ", в това число в акциите за дезинформация и кибер офанзивите.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Отровеният съветски сътрудник (51)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР