Лидерите от Европейския съюз се събират днес и утре на

...
Лидерите от Европейския съюз се събират днес и утре на
Коментари Харесай

Европейските лидери избират наследник на Юнкер

Лидерите от Европейския съюз се събират през днешния ден и на следващия ден на среща в Брюксел. Те би трябвало да решат кой ще бъде наследникът на Жан-Клод Юнкер като ръководител на Европейската комисия и кой ще оглави Европейската централна банка, Европейската работа за външна активност и Европейския съвет. 

България е показана от премиера Бойко Борисов. Европейската национална партия поддържа Манфред Вебер за поста на Юнкер, против него е френският президент Еманюел Макрон.

Европейските социалисти поддържат холандеца Франс Тимерманс, а либералите - датчанката Маргрете Вестегер.

Решението би трябвало да бъде взето преди първото съвещание на новоизбрания Европейски парламент при започване на юли, на което евродепутатите ще избират своя ръководител, напомня Българска национална телевизия. Така че в случай че водачите не съумеят да се схванат през днешния ден, те ще би трябвало да се съберат още веднъж в Брюксел преди края на месеца.

Наследникът на Юнкер би трябвало да получи поддръжката на квалифицирано болшинство от страните членки и след това да бъде утвърден с болшинство и от Европарламента. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР