Лидерите от Европейския съюз и Западните Балкани ще проведат годишна

...
Лидерите от Европейския съюз и Западните Балкани ще проведат годишна
Коментари Харесай

Лидерите на Европейския съюз ще проведат среща на върха със страните от Западните Балкани, за да обсъдят присъединяването към блока

Лидерите от Европейския съюз и Западните Балкани ще проведат годишна среща на върха в столицата на Албания, с цел да обсъдете пътя към участие в блока за шестте страни от района

От LLAZAR SEMINI Associated Press 16 октомври 2023 година, 00:13 ч.

ТИРАНА, Албания -- Лидерите от Европейския съюз и Западните Балкани ще проведат среща на върха в столицата на Албания в понеделник, с цел да обсъдят пътя към участие в блока на шестте страни от района.

Висши чиновници на Европейски Съюз, присъстващи на срещата на върха в Тирана, са ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. Към тях ще се причислят немският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон.

Шестте страни от Западните Балкани са на разнообразни стадии на интеграция в блока. Сърбия и Черна гора бяха първите страни от Западните Балкани, които започнаха договаряния за участие преди няколко години, последвани от Албания и Македония предходната година, до момента в който Босна и Косово започнаха единствено първата стъпка от процеса на интеграция.

Войната на Русия в Украйна сложи интеграцията на Западните Балкани в Европейски Съюз на върха на дневния ред на 27-членния блок. Европейски Съюз се пробва да даде подтик на целия развой на разширение, който е в застой от 2013 година, когато последната страна, която стана член, беше Хърватия.

Европейски Съюз сложи като условие Западните Балкани да реформират своите стопански системи и политически институции, преди да се причислят към блока.

Фон дер Лайен загатна нов проект за напредък за страните от Западните Балкани, който тя ще оповести обществено на срещата на върха: отваряне на нови търговски пътища в седем характерни области на общия пазар на Европейски Съюз за балканските страни, които би трябвало да бъдат приложени бързи промени, които от своя страна ще бъдат съпроводени от вложения.

Фон дер Лайен, говорейки на конференция в неделя след среща с албанския министър председател Еди Рама, не даде повече детайлности.

Горещият спор сред Сърбия и Косово, някогашна сръбска провинция, която разгласи самостоятелност през 2008 година, остава огромно безпокойствие за Европейски Съюз преди срещата на върха. Неотдавнашна престрелка сред маскирани сръбски въоръжени мъже и косовската полиция, която докара до гибелта на четирима души и докара до скок на напрежението в района, наподобява е спряла разговора, подпомаган от Европейски Съюз за нормализиране на връзките им.

Длъжностни лица от Европейски Съюз приканиха балканските страни да преодолеят районните спорове и да бъдат дружно, до момента в който Русия води война в Украйна.

Срещата на върха, която се организира за за първи път в страна отвън Европейски Съюз, се организира във фараонска забележителност, известна като пирамидата. Построен е през 1988 година като посмъртен музей за мощния човек от комунистическата ера на Албания Енвер Ходжа.

___

Следвайте Llazar Semini на https://twitter.com/lsemini

Намерете повече от отразяването на AP за Европа на https://apnews.com/hub /европа

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР