Лидерите от Арабската лига отказаха днес да вземат страна във

...
Лидерите от Арабската лига отказаха днес да вземат страна във
Коментари Харесай

Арабската лига отказа да вземе страна в конфликта в Украйна


Лидерите от Арабската лига отхвърлиха през днешния ден да вземат страна във войната в Украйна и приканиха за политическо решение на спора, който засегна стопанските системи на страните от организацията, оповестява Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 7986
Това бе първата среща на върха на Арабската лига от три години поради пандемията от ковид. Двудневният конгрес се организира в Алжир.

Лидерите на арабските страни показаха " ангажимент към правилата на необвързването и обща арабска позиция за войната в Украйна, учредена на отвод от потребление на мощ ", се споделя в заключителната декларация на срещата.

Едно политическо решение на рецесията би трябвало да подхожда на Устава на Организация на обединените нации и да регистрира " опасенията в областта на сигурността " на всички наранени страни, написа още в текста.

Няколко арабски страни споделиха, че могат да играят посредническа роля във войната, по всяка възможност в опит да запазят положителни връзки с Москва.

Почти всички арабски страни обаче гласоподаваха предишния месец в поддръжка на резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации, осъждаща анексията от Русия на четири украински района.

В обръщение към двудневния конгрес съветският президент Владимир Путин сподели през вчерашния ден, че страната му желае " да развие по-нататъшно всеобхватно съдействие с Арабската лига и всички нейни страни членки за подсилване на районната и световната сигурност ".

Срещата на върха в Алжир се организира на фона на енергийна и продоволствена рецесия, породени от войната в Украйна.

Египет, който е арабската страна с най-голямо население - над 100 милиона души, е международен вносител номер едно на пшеница. Той наскоро претърпя покачване на цените на храните, което се изяснява с проблеми с вноса, породени от войната, показва ДПА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР