На живо: „Важни решения“ се очакват на срещата на върха на ECOWAS за Нигер

...
Лидерите на западноафриканския блок ECOWAS, които се противопоставят на държавния
Коментари Харесай

Лидерите на западноафриканския блок ECOWAS, които се противопоставят на държавния преврат в Нигер, се срещат в Абуджа в четвъртък за решаваща среща на върха, след като ултиматумът им към войниците, завзели властта, беше отхвърлен. Регионалните сили ще претеглят възможностите си, като дипломацията очевидно избягва военната намеса в момента след сблъсък миналия уикенд. Прочетете нашия блог на живо за всички най-нови разработки. Всички часове са парижко време (GMT+2).

5:28 сутринта: Гутериш от ООН „много загрижен“ за условията на задържане на Базум

Ръководителят на ООН изрази в сряда сериозна загриженост относно това, което нарече „плачевните“ условия на задържането на лидера на Нигер Мохамед Базум и призова за освобождаването му.

Генералният секретар Антонио Гутериш осъди "окаяните условия на живот, при които се съобщава, че живеят президентът Базум и семейството му", според изявление на ООН.

CNN съобщи в сряда, че Базум е бил държан изолиран и принуден да яде сух ориз и паста от бунтовниците, които го свалиха с преврат в края на миналия месец.

В поредица от текстови съобщения, изпратени от Базум на приятел, президентът каза, че е бил „лишен от всякакъв човешки контакт от петък ", без никой да му доставя храна или лекарства, съобщи мрежата.

3:55 сутринта: Решаващата среща на върха на ECOWAS ще се състои след отпадане на ултиматума към пучистите 

Лидерите на западноафриканския блок ECOWAS се противопоставят на coup d'étatin Niger се срещат в Абуджа в четвъртък за решаваща среща на върха, след като техният ултиматум към войниците, които са завзели властта, беше отхвърлен.

На срещата на върха се очакват „важни решения“, каза ECOWAS във вторник, който потвърди предпочитанието си да използва дипломация за възстановяване на конституционния ред в Нигер, като същевременно запази заплахата си да използва военна намеса.

Чрез Нигерия, която държи ротационното председателство на организацията, ECOWAS говори за първи път, откакто седемдневният ултиматум, даден на военните за възстановяване на президента Мохамед Базум на поста, изтече в неделя вечерта. Въпреки това новите управляващи на Нигер досега изглеждаха неохотни да преговарят с ECOWAS. Това доведе до опасения, че на срещата на върха в четвъртък ще се материализира заплахата от военна намеса, от която едновременно се страхуват и критикуват в региона.

Ключови събития от сряда, 9 август:

Хунтата на Нигер се срещна с двама пратеници на нигерийския президент и председател на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) Бола Тинубу в столицата Ниамей в сряда, каза източник от нигерийското правителство. Остава неясно какво е било обсъдено по време на срещите.

Френското правителство отхвърля обвиненията на новите военни управници на Нигер, че е освободило „терористи“ и е нарушило въздушното пространство на страната, каза правителствен източник в сряда. Ниамей обвини Франция, че е освободила няколко джихадисти и че е позволила на военен самолет да излети въпреки продължаващото затваряне на въздушното пространство.

(ФРАНЦИЯ 24 с АФП, АП и Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР