Лидерите на Западните Балкани, които се срещнаха снощи на прощална

...
Лидерите на Западните Балкани, които се срещнаха снощи на прощална
Коментари Харесай

Могерина предупреждава, че Западните Балкани са като отворена кутия на Пандора

Лидерите на Западните Балкани , които се срещнаха нощес на прощална вечеря в Брюксел, с хазаин на висшия представител на Европейски Съюз по външната политика Федерика Могерини , се съгласиха, че интеграцията на района в блока е в общ интерес на Западните Балкани и Европейски Съюз , оповестяват " Танюг " и " Дойче веле ".

От друга страна, те показват надълбоко страдание за неуспеха на Европейския съвет да дефинира дата за започване на договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания .

В изказване на службата на Могерини след диалозите по време на работна вечеря се споделя, че водачите обменят отзиви по отношение на връзките сред Европейски Съюз и Западните Балкани и събитията, които се развиват в района .
 Русия кани Албания и Северна Македония в Евразийския съюз
Русия кани Албания и Северна Македония в Евразийския съюз

Ако Брюксел отхвърля на Западните Балкани, Москва предлага опция

В този подтекст е разисквано какво е направено и реализирано взаимно през последните пет години .

Могерини също съжалява , че Европейски Съюз не дефинира дата за разкриване на договаряния.

Могерини смята политиката за разширение на Европейски Съюз за сполучлива , преди да напусне поста си, само че предизвестява, че обстановката в Западните Балкани е като отворената кутия на Пандора .

На вечерята са разисквани и провокациите пред района . " Партньорите от Западните Балкани още веднъж потвърдиха твърдия си ангажимент към вероятността за участие в Европейски Съюз ", допълват от офиса на Могерини.

Те означават и " нужните промени по този път , които са на първо място в интерес на техните жители, както и за районното съдействие и добросъседските връзки ".
 Съединени американски щати поддържат Северна Македония за Европейски Съюз
Съединени американски щати поддържат Северна Македония за Европейски Съюз

Никола Димитров се срещна със специфичния представител Матю Палмър

Европейските водачи постоянно дават отговор, че нямат " вълшебната пръчица " за решение на проблеми . Но напускащият посланик на Европейски Съюз може да каже, че е вярвал в предприемането на позитивни стъпки. " Може би не успявате, само че в случай че настоявате и имате ясни цели и правила, тогава триумфът може да пристигна. Може би след 25 години, след седем или единствено след две години ", разяснява по-рано Могерини.

Кореспондентът на Косовската радио телевизия в Брюксел Джеракина Тухина счита, че Могерини не е била кардинална и твърда в своята политика към района , по-специално в разговора сред Косово и Сърбия.

" Тя не се е придържа към правилата, тъй като претекстът й е разговорът да завърши по време на мандата. Слуховете за опцията да завоюва Нобеловата премия за мир евентуално са я предиздвикали да се ангажира с решение по всевъзможен метод по време на мандата й, до момента в който качеството на решението е по-малко (а може би въобще не е) доста ", изяснява косовският сътрудник.
 Унгария и Словения желаят Сърбия в Европейски Съюз и успокояване на Балканите
Унгария и Словения желаят Сърбия в Европейски Съюз и успокояване на Балканите

Орбан предизвестява и за 96 000 мигранти по балканския път към проспериращото сърце на Европа

" Освен сега, в който беше подписано съглашението от Преспа, Могерини към този момент не участва в северно македонското мнение . Една от хипотезите, които могат да се чуят в македонските политически кръгове, е, че Могерини не е помогнала на Македония , защото настояваше Северна Македония и Албания да останат в " пакет " за договаряния , което е и позиция на Италия ", изяснява кореспондентът на МИА Таня Милевска

Тя показва, че Могерини е известна в Северна Македония единствено през призмата на присъединяване си в разговора сред Белград и Прищина , което провокира безпокойствие. " Мисля, че Северна Македония очакваше Могерини и Европейски Съюз да бъдат по-ясни във връзка с концепциите за продан на територии ".

Федерика Могерини в никакъв случай не е отхвърляла категорично концепцията за замяна на територии сред Косово и Сърбия , надлежно за смяна на границите в района. Може би на Могерини и липсва опит с изискванията на Балканите, само че тя не реализира тази " историческа договорка " на Балканите.

Нейният правоприемник Жозеп Борел изяснява, че има доста работа пред себе си и че мандатът му ще стартира незабавно - от Западните Балкани .
 Гърция предизвести Северна Македония да съблюдава Споразумението от Преспа
Гърция предизвести Северна Македония да съблюдава Споразумението от Преспа

Дендиас: Ще следим от близко цялостното съблюдаване на задълженията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР