Лидерите на страните от G7 завършиха срещата си във Великобритания

...
Лидерите на страните от G7 завършиха срещата си във Великобритания
Коментари Харесай

Лидерите на G7 приеха програма за възстановяване на света от кризата

Лидерите на страните от G7 приключиха срещата си във Англия с приемане на в което обрисуват като съществени свои цели за бъдещето на света - битката с пандемията, възобновяване на стопанските системи, благосъстоянието на хората по света, опазването на планетата, укрепването на партньорствата и полезностите на демокрацията.

Припомняме, форумът стартира в петък и приключи в неделя в британското графство Корнуол с присъединяване на водачите та Англия, Съединени американски щати, Канада, Япония, Франция, Германия и Италия. Страните се договориха да дават на бедните страни един милиард дози от имунизациите против COVID-19.

" Ние, водачите на Групата на седемте, се срещнахме в Корнуол на 11-13 юни 2021 година, решени да победим COVID-19 и да изградим по-добре (това, което е наранено от пандемията- б.р.). Спомнихме си всички, които са погубени от пандемията и отдадохме респект на тези, които към момента се стремят да я преодолеят. Вдъхновени от техния образец за съдействие и увереност, ние се обединихме към правилото, който ни събра в началото - че споделените вярвания и споделените отговорности са основата на водачеството и просперитета. Водени от това, от нашите трайни идеали като свободни отворени общества и демокрации и от нашия ангажимент за мултилатерализъм, ние постигнахме единодушие за обща стратегия на G7 за световни дейности . " - се споделя в изказването на водачите.

Като точка първа в листата за световни дейности е посочено оправянето с пандемията.

" Да сложим завършек на пандемията и да се подготвим за бъдещето посредством интензивни интернационалните старания, като стартираме неотложно да имунизираме света, осигурявайки допустимо най-вече безвредни ваксини за колкото може повече хора толкоз бързо, колкото е допустимо.

" Общите задължения на G7 от началото на пандемията са да осигурим над 2 милиарда дози ваксини - в това число тези от предходната ни среща през февруари 2021 година и тези, които огласихме тук в Карбис Бей за даване на един милиард дози през идната година. Същевременно ще създадем нужните рамки за подсилване на груповата ни защита против световни закани за здравето посредством: увеличение и съгласуване на индустриалния потенциал на всички континенти, възстановяване на системите за ранно предизвестие, поддръжка за науката в задачата й да редуцира от 300 дни до 100 дни цикълът за създаване на безвредни и ефикасни ваксини, средства за лекуване и текстове. " - се споделя в заключителния документ от срещата.

Като втора точка е записано икономическото възобновяване : " Да укрепим нашите стопански системи посредством използване на възстановителни проекти, с финансова поддръжка от 12 трилиона $, които сме дали по време на пандемията. Ще продължим да поддържаме нашите стопански системи толкоз дълго, колкото е належащо, премествайки фокуса на нашата поддръжка от реакция на рецесия към поощряване на растежа в бъдеще посредством проекти за основаване на работни места, вложения в инфраструктура, стимулиране на нововъведенията, поддръжка за хората и основаване на равни благоприятни условия - по този начин, че да не остане изоставено място или човек, без значение от възрастта, етническата принадлежност или пола. Това не беше по този начин при предишните международни рецесии и ние сме решени този път да е друго. "

Лидерите приказват и за реформиране на световната търговия.

" Да осигурим бъдещия ни разцвет, като отстояваме по-свободна, по-справедлива търговия в границите на реформирана система за търговия, по-устойчива международна стопанска система и по-справедлива данъчна система ", се споделя в декларацията.

" Ще си сътрудничим, с цел да осигурим бъдещите граници на международната стопанска система и общество , от киберпространството до галактическото пространство, да увеличим просперитета и благосъстоянието на всички хора, в същото време отстоявайки нашите полезности като отворени общества. Убедени сме в капацитета на софтуерната промяна за общото богатство в сходство с общите ни полезности. " - показват още водачите.

Акцент в програмата е и опазването на планетата.

" Да защитим нашата планета посредством поддръжка за зелена гражданска война, която основава работни места, понижава излъчванията и се стреми да ограничи покачването на световните температури в границите на 1.5 градуса. Ние се ангажираме да реализираме нулеви излъчвания не по-късно от 2050 г ., като съкратим на половина общите ни излъчвания през двете десетилетия до 2030 година, като увеличим и подобрим финансирането за отбрана на климата до 2025 година и опазим или защитим най-малко 30% от нашата суша и океаните ни до 2030 година Ние одобряваме своя дълг да опазим планетата за бъдещите генерации . " - твърдят създателите на документа.

Лидерите се ангажират също с подсилване на партньорствата и поддръжка за разрастващите се страни:

" Да укрепим партньорствата си с другите страни по света. Ще развием ново партньорство, с цел да работим по-добре за възобновяване на света посредством смяна в метода ни към вложенията в инфраструктура, в това число посредством самодейност за чист зелен напредък. Решени сме да задълбочим партньорството си до реализиране на нова договорка с Африка , в това число посредством увеличение на поддръжката от Международния валутен фонд за най-нуждаещите се страни, като нашата цел е общата сума да доближи 100 милиарда $ . "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР