Лидерите на страните от Евразийския икономически съюз (ЕАИС) подписаха 25

...
Лидерите на страните от Евразийския икономически съюз (ЕАИС) подписаха 25
Коментари Харесай

Лидери на бивши съветски страни подписаха 25 документа в Нур Султан

Лидерите на страните от Евразийския стопански съюз (ЕАИС) подписаха 25 документа в края на срещата си в Нур Султан (до 2019 година Астана), столицата на Казахстан, съобщи ТАСС.

Днешното съвещание на водачите - Висшия Евразийски стопански съвет (ВИЕС), е по случай 5-годишнината от основаването на организацията, чиито членки са Русия, Беларус, Казахстан, Таджикистан, Армения и Киргизстан.

От 2015 година Молдова има статут на наблюдаващ в ЕАИС. Днес молдовският президент Игор Додон изрази убеденост, че може хармонично да се интегрира в пазара на ЕАИС.

На срещата бяха взети редица решения по обособени аспекти на Споразумението за продан на информация за артикули и транспортни средства на интернационалния транспорт, преминаващи през митническите граници на ЕАИС и Китай; Споразумение за зона за свободна търговия сред ЕАИС и Сърбия. Освен това бяха импортирани ремонти в Договора за ЕАИС в частта за образуването на общ пазар на електрическа енергия и бяха дадени инструкции за стандартите за систематизиране на вносните мита сред бюджетите на петте страни.

Ръководителите утвърдиха съществени насоки на макроикономическата политика на страните от организацията за 2019-2020 година.

Участниците в съвещанието на през днешния ден взеха решение първият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев да стане почетен ръководител на ВИЕС. Това заяви в Туитър неговият представител Айдос Укибай, представен от ТАСС.

Назарбаев се отдръпна от президентския пост през март след близо три десетилетия на власт.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР