Лидерите на страните от ЕС решиха Украйна и Молдова да

...
Лидерите на страните от ЕС решиха Украйна и Молдова да
Коментари Харесай

ЕС даде на Украйна и Молдова статут на кандидат-членки

Лидерите на страните от Европейски Съюз взеха решение Украйна и Молдова да получат статут на кандидат-членки.

Грузия ще го получи тогава, когато извърши нужните промени.

Решението бе взето в първия ден от срещата на върха на Съюза в Брюксел. То е в сходство с рекомендацията на Европейската комисия от 17 юни.

„ Това е историческо съглашение и решение, исторически миг, който ни разрешава да очертаем контурите на Европейски Съюз “, разгласи ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Минути преди решението да бъде оповестено охициално, европейските водачи, се свързали по видеоканал с украинския президент Володимир Зеленски. Предстоият срещи с президентите Мая Санду на Молдова и Саломе Зурабишвили на Грузия.

Трите страни подадоха молби за участие в Европейски Съюз малко, откакто Русия нахлу в украйна.

„ Днес е доста добър ден за Европа “, посочи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя обаче предизвести, че трите страни би трябвало да напишат доста домашни, преди да преминат към идващия стадий от процеса на присъединение.

„ Това решение ни прави по-силни. То прави по-силни Украйна, Молдова Грузия пред лицето на съветската експанзия. Защото демонстрира, че Европейски Съюз е още веднъж обединен пред лицето на външни закани “, сподели Фон дер Лайен.

Френският президент Еманюел Макрон, чиято страна ръководи Европейски Съюз, не пропусна да се заяде с НАТО, за която преди време сподели, че е изпаднала в мозъчна гибел. И съобщи, че Европейски Съюз е трябвало да протегне ръка за помощ към Украйна, откакто от НАТО са отхвърлили молбата й за присъединение.

Макрон призна, че решението да се даде на Украйна статут на кандидат-член е напълно политическо и е взето в подтекста на съветската експанзия.

В признатите довечера се споделя, че Европейският съвет е твърдо зад Украйна, а Европейски Съюз ще продължи да обезпечава солидна поддръжка за нейната икономическа, военна, обществена и финансова резистентност, в това число посредством филантропична помощ.

Лидерите приканиха Съвета на Европейски Съюз бързо да вземе решенвие за увеличение на военната поддръжка за Киев.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР