Лидерите на страните-членки се събират на извънредно заседание в Брюксел

...
Лидерите на страните-членки се събират на извънредно заседание в Брюксел
Коментари Харесай

Европейският съвет прави трети опит да излъчи следващия шеф на ЕК

Лидерите на страните-членки се събират на изключително съвещание в Брюксел в опит да договорят идващия ръководител на Европейската комисия.

Срещата, която стартира в късния следобяд, се обрисува да бъде сложна и не е изключено да продължи до сутринта. Макар през вчерашния ден немският канцлер Ангела Меркел да даде знак на срещата на Г-20 в Осака, че може да отстъпи за кандидатурата на водещия претендент на ЕНП Манфред Вебер, консенсусна фигура към момента липсва. Кандидатът на социалистите и демократите Франс Тимерманс, за който Меркел позволи, че може да оглави идната Еврокомисия, явно ще срещне отпор от Полша и Унгария поради неговата самодейност за задействането на член 7 против тях, съобщи БНР.

Президентът на Франция Еманюел Макрон остава на позицията си против системата за водещия претендент, което на процедура изключва и кандидатката на " Обновете Европа " Маргрете Вестагер.

Сред останалите имена, които към момента се въртят в общественото пространство, са основният договарящ по Брекзит Мишел Барние, някогашният еврокомисар по бюджета Кристалина Георгиева, хърватският министър председател Андрей Пленкович. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР