Лидерите на страните членки на ЕС решиха да наложат санкции

...
Лидерите на страните членки на ЕС решиха да наложат санкции
Коментари Харесай

ЕС готви нови санкции срещу Иран заради дроновете и ракетите

Лидерите на страните членки на Европейски Съюз взеха решение да наложат наказания против Иран, заяви ръководителят на Европейския съвет Щарл Мишел.

Той приказва в края на първия ден от специфичния Европейски съвет в Брюксел.

Идеята е глобите да бъдат ориентирани против фирмите, произвеждащи дронове и ракети, посочи Мишел. Предстои тя да бъде разисквана от Съвета на Европейски Съюз, т.е. от страните членки.

„ Европейски Съюз осъжда офанзивата на Иран против Израел и удостоверява цялостната си взаимност с израелския народ и уговорката си към сигурността на Израел и на района. Европейският съвет приканва Иран и неговите съдружници да прекратят всички офанзиви и приканва всички страни да упражнят оптимално възпиране от всяко деяние, което може да ускори напрежението в района “, се споделя в на Европейския съвет.

Същевременно Европейски Съюз се ангажира с незабавното преустановяване на рецесията в линията Газа, декларират държавните и държавните ръководители. Те упорстват за осъществяване на резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, в това число посредством преустановяване на огъня, абсолютно освобождение на всички заложници, както и обезпечаването на цялостен, бърз, безвреден и безконтролен достъп до филантропична помощ за нуждаещите се от нея палестинци.

Лидерите обръщат особено внимание и на обстановката в Ливан. Европейски Съюз счита да ускори поддръжката си за въоръжените сили на тази страна.

Същевременно Европейският съвет акцентира нуждата от обезпечаването на противовъздушна защита (ПВО) за Украйна, както и ускорение на доставките на нужната военна помощ, в това число артилерийски муниции и снаряди. 

„ Не е въпрос на месеци, а на дни и седмици “, отговори Шарл Мишел на журналистически въпрос.

И увери, че всички заинтригувани страни поставят старания доставките да бъдат осъществени по-бързо. Той напомни, че за доста малко време в Европейски Съюз е повишен отбранителният потенциал за произвеждане. Проучва се дали е допустимо да бъдат употребявани повече от наличните ресурси, най-много тези в региона на Противовъздушна отбрана.

Както и в заключенията на Европейския съвет преди месец, по този начин и в този момент се отбелязва, че военната поддръжка за Украйна ще бъде обезпечена с цялостно ценене на политиката на сигурност и защита на някои страни членки и ще бъдат взети поради ползите на всички страни. Очевидно става дума за страни, които не са изключително склонни да оказват военна помощ за Украйна като Унгария, а неотдавна - и Словакия.

Отделна глава от заключенията е отдадена и на Турция. Европейски Съюз има стратегически интерес от непоклатимост и сигурност в източното Средиземноморие и от развиването на взаимно преференциални връзки с Анкара. Затова Европейски Съюз придава особено значение на подновяването и напредъка на договарянията за уреждането на въпроса за Кипър.

Лидерите на страните членки са обсъждали и съветската интервенция дружно с ръководителя на Европейския парламент Роберта Мецола. Това е станало в светлината на последните разкрития за съществуването на проруска мрежа за въздействие и опитите на Москва да вербува евродепутати.

„ Бихме желали да засилим наблюдението. Трябва да бъдем доста по-бдителни, би трябвало доста повече да си сътрудничим, да съберем инструментите, с които разполагаме – европейските институции, от една страна, само че и националните управляващи, от друга “, сподели Мишел.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР