Лидерите на седемте най-развити страни в света планират да излязат

...
Лидерите на седемте най-развити страни в света планират да излязат
Коментари Харесай

Лидерите на Г-7 готвят обща позиция за търговията, но с уговорки

Лидерите на седемте най-развити страни в света възнамеряват да излязат с обща позиция след срещата си в канадския курорт Ла Малбе в опит да стабилизират връзките между тях откакто Съединени американски щати постановиха вносни мита на стоманата и алуминия от Европейски Съюз, Канада и Мексико, оповестиха международните организации.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп напусна пръв напрегнатата среща с останалите водачи, които възнамеряваха да го притиснат за митата, с уверенията, че е предложил пред канцлера на Германия Ангела Меркел, президента на Франция Еманюел Макрон и канадския министър председател Джъстин Трюдо " да бъде основана зона за свободна търговия на Г-7, без мита, без дотации и без бариери ". Тръмп даде оптималната оценка от 10 от 10 за качеството на връзките си с другите ръководители от групата, включваща също министър председателите на Англия, Италия и Япония.

Меркел заяви обаче, че водачите са се споразумели по обща позиция по търговията, макар че продължава да има различия сред тях, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Ръководя се от правилото, че ние ще имаме общ текст ", сподели канцлерът на конференция в Ла Малбе. " Това обаче не взема решение проблемите в детайлности. Ние имаме разнообразни разбирания със Съединени американски щати ", добави тя.

Президентът на Франция Еманюел Макрон даде да се разбере, че официалното съобщение " не урежда всичко " и е единствено опит за " стабилизиране на нещата ".

" Това съглашение... е добра вест и израз на групово предпочитание за стабилизиране на нещата. Не считам обаче, че с тази декларация е реализирано всичко, и е явно, че ще би трябвало да продължим да работим през идващите седмици и месеци ", разяснява пред публицисти Макрон, който преди срещата беше подхвърлил по адрес на Тръмп, че " никой водач не е безконечен ". Днес той посочи, че официалното съобщение ще удостовери " нашата обвързаност към Световната комерсиална организация " и волята ни " да имаме политика в региона на митата и комерсиалните бариери, която да се свежда до тяхното понижаване и продължение напред ".

Тръмп напусна пръв с обяснението, че пътува за Сингапур, където има планувана среща във вторник със севернокорейския водач Ким Чен-ун. Така той пропуща полемиката за климатичните промени и опазването на околната среда - тематики, които неговата администрация подценява. Меркел означи, че в общото официално съобщение ще бъде маркиран фактът, че Съединени американски щати не вземат участие в разискването на тези въпроси.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР