Лидерите на седем страни от НАТО обещаха да подкрепят приемането

...
Лидерите на седем страни от НАТО обещаха да подкрепят приемането
Коментари Харесай

Лидери от НАТО обещаха подкрепа за Украйна

Лидерите на седем страни от НАТО дадоха обещание да поддържат приемането на Швеция и Финландия в алианса и да дават повече тежко въоръжение на Украйна, съобщи Асошиейтед прес.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 5988
Те обявиха поддръжката си след неофициална среща в формалната резиденция на нидерландския министър председател Марк Рюте в Хага, която беше взаимно проведена от Рюте и неговата колежка от Дания Мете Фредериксен. Другите водачи на срещата бяха президентът на Румъния и министър председателите на Белгия, Полша, Португалия и Латвия.

" Моето обръщение във връзка с участието на Швеция и Финландия е, че мощно го поздравявам ", сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който също взе участие в срещата. " Това е историческо решение. То ще ги укрепи, то ще укрепи и нас ", добави той. Но Столтенберг сподели и че алиансът би трябвало да одобри насериозно опасенията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който съобщи, че няма да допусне приемането на двете страни в НАТО, до момента в който те не трансформират политиките за поддръжка на кюрдските бойци, които Анкара счита за терористи. " Няма съдружник в НАТО, който да е потърпевш повече от терористични офанзиви от Турция ", съобщи Столтенберг.

Междувременно полският министър председател Матеуш Моравецки разкритикува досегашната поддръжка за Украйна, която още веднъж и още веднъж приканва да ѝ бъде изпратено повече и по-тежко въоръжение, добавя Българска телеграфна агенция.

" Не сме създали задоволително, с цел да защитим Украйна, да подкрепим украинския народ, да защитим тяхната независимост и суверенитет. И ето за какво ви приканвам, апелирам ви да извършите доста повече за доставките на оръжия и артилерия на Украйна ", сподели Моравецки. " Къде ще е доверието в нас, в случай че Украйна падне? Можем ли да си представим, че Украйна ще падне и ние ще се върнем назад към всичко по остаряло му? Надявам се, че не можем ", добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР