Лидерите на Саудитска Арабия и Русия, двете най-големи износителки на

...
Лидерите на Саудитска Арабия и Русия, двете най-големи износителки на
Коментари Харесай

Саудитският крал Салман в Москва. Готви се оръжейна сделка за 3 млрд. долара

Лидерите на Саудитска Арабия и Русия, двете най-големи експортьорки на нефт в света, се чака да обсъдят през днешния ден съдействието в региона на нефтодобива и разликите по въпросите за Иран и Сирия. Това ще стане в границите на първата аудиенция в Москва на ръководещ саудитски монарх.

По време на визитата на крал Салман е допустимо да бъде подписан комплекс от съглашения за вложения, в това число по план за полутечен газ и нефтохимически фабрики, и най-вероятно ще бъдат финализирани желанията за основаване на фонд в размер на 1 милиард $ за вложения в енергийни планове.

ВИЖТЕ ВИЗИТАТА НА САУДИТСКИЯ КРАЛ В МОСКВА В СНИМКИ

Сделки за милиарди сред Съединени американски щати и Саудитска Арабия

Визитата, която включва диалози в Кремъл с съветския президент Владимир Путин, е резултат от стремителното задълбочаване в връзките сред Русия и Саудитска Арабия, подбудено от обща нужда да се възпре спадът в световен мащаб на цените на нефта.

Saudi's Falih says oil agreements with Russia helping market stability https://t.co/A9QVjHI77r pic.twitter.com/OvvLXDYAHy
— Reuters Top News (@Reuters) October 5, 2017
Двете страни спомагаха за подписване на съглашението сред ОПЕК и други международни производители за поетапно понижаване до края на март 2018 година на добива на петрол, само че в същото време в гражданската война в Сирия всяка от тях поддържа разнообразни враждуващи лагери.

Рияд поддържа бунтовниците, воюващи против силите на президента Башар Асад, до момента в който съветските военни и иранските милиции са на страната на Асад. При това състояние се оказва, че Москва е в един лагер с най-големия съперник на Саудитска Арабия - Иран, за чието районно въздействие в саудитската столица има опасения, че се разраства.

Защо Турция се хвърли в обятията на Путин

По пътищата от летището към центъра на Москва бяха сложени билбордове с приветствия към крал Салман на арабски и съветски.

През май на посещаване беше неговият наследник принц Мохамед бин Салман, тъкмо преди да бъде повдигнат за престолонаследник, а през 2015 година суверенните фондове на двете страни подписаха съглашение за вложения в размер на 10 милиарда $.

Най-вероятно разискванията за Сирия ще се съсредоточат върху метода, по който тя ще наподобява след разгрома на "Ислямска страна ", бъдещето на Асад, какво може да се реализира на мирните договаряния сред подкрепяните от Саудитска Арабия опозиционни дейци и Дамаск, както и основаването на нови зони за деескалация. Възможно е и кралят да изиска гаранции, че Иран няма да има непрекъсната роля в Сирия.

Руският в. "Комерсант " разказва "крайно огромните упования " на Москва от първото публично посещаване в страната на крал Салман, свързани по-специално с военнотехническото съдействие. По данни на вестника от днешните договаряния на госта с президента Владимир Путин зависи сключването на оръжейни контракти за над 3 милиарда $.

Россия планирует заключить с Саудовской Аравией оружейные контракты на сумму $3 млрдhttps://t.co/nQ6K80goYN
— Коммерсантъ (@kommersant) October 5, 2017
Според изданието Русия ще предложи на саудитците пакет от контракти, включващ по-специално доставката на няколко дивизионна зенитни ракетни системи С-400 "Триумф ". Източници настояват, че при позитивен резултат от днешната среща сред крал Салман и президента Путин договорката може да бъде подписана в края на месеца.

Москва от 10 години се пробва да стъпи на оръжейния пазар на Рияд. Обсъдени бяха проектодоговори за близо 20 милиарда $, само че до сключване не се стигна. Шефът на съветската държавна корпорация "Ростех " Сергей Чемезов изтъкваше като причина за това геополитическия фактор.

"Ако назоваваме нещата с имената им, саудитците просто си играеха с нас и споделяха: Недейте да доставяте системи С-300 на Иран и ще вземаме от вас оръжия - танкове и друга техника ", споделя Чемезов.

Според източници на "Комерсант " саудитците желаят договорите да им обезпечат и съответните технологии, което затруднява договарянията. Засега отрасловата компания "Рособоронекспорт " не е коментирала това изказване.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР