Лидерите на Сърбия, РС Македония и Албания Александър Вучич, Димитър

...
Лидерите на Сърбия, РС Македония и Албания Александър Вучич, Димитър
Коментари Харесай

Вучич, Ковачевски и Рама с тежки думи към България: Тъпчем на едно място заради българската лудост!

Лидерите на Сърбия, районен съд Македония и Албания Александър Вучич, Димитър Ковачевски и Еди Рама дадоха взаимно изказване в Брюксел и изговориха тежки думи за България.

„ Ще бъда пряк, предлагането е неприемливо – това, което се случва е сериозен проблем и удар по Европейски Съюз. Губим скъпо време, което действително нямаме. Тъпчем на едно място поради една страна-членка, която не може да се координира и да отблокира европейския ни път “, съобщи Ковачевски.

Той напомни, че страната му чака за участие към този момент 17 години и акцентира, че не е редно двустранните разногласия да стават многостранни с въвличането на Европейски Съюз. Ковачевски страната му е тръгнала диалогично и е вложила месеци за разрешаване на проблемите.

Премиерът на Северна Македония не е във екстаз от Френското предложение и сложи своите условия за допустим вид за започване на договаряния:

- ясна дефиниция за македонския език в Преговорната рамка;

- историческите въпроси да не са критерии;

- договарянията за еврочленство да стартират преди смяната в Конституцията за включване на българи, хървати и черногорци в преамбюла;

От своя страна албанският водач Еди Рама изрече „ най-дълбоки съжаления за Европейски Съюз “. Той цитира заглавията в медиите, че през днешния ден е „ Важен исторически ден за Европа “. По думите му това е по този начин, само че е с негативна оценка “. Рама напомни, че Албания е подала документи преди 18 години.

„ Съжалявам ги. Съжалявам Европейски Съюз “, възмути се той.

„ Ние се срещаме българи с доста разнопосочни отзиви “, зави Рама и изясни, че има три вода, „ едни виждаме тук, едни там, а другите на друго място. “

„ Няма проблем, да има разделяне в разнообразни моменти, само че не и на този стадий. 17 години след подаването на документите, спомнете си Македония даже смени името си. Нали помните тя беше Македония, в този момент е Северна Македония. 18 години Албания чака да стартира договаряния “, върна се в историята той.

„ Но дано сме почтени. Причината не е единствено България. България е позор, само че повода е друга. Основният проблем е на пропуканият Европейски съюз “, акцентира Еди Рама.

На въпрос на публицисти, дали вижда „ непозната интервенция “ зад решението на България, албанският водач съобщи, че не вижда такава.

„ Не мисля, че има някой или някои зад българската полуда. Това е решение на България. Искам да им кажа, че не съм склонен с метода, по който го вършат, да държат в плен две държави-членки на НАТО. Има доста време напред до момента в който действително се присъединим, а България може още десетилетия да прави това “, съобщи Рама и акцентира, че с началото на договарянията никой не става непосредствено член на Европейски Съюз.

„ България са „ нормалните обвинени “, съобщи още Рама и добави, че албанците са „ твърд народ “ и няма да се предадат.

„ Ние не се отхвърляме и един ден сигурно ще станем членове на Европейски Съюз “, даде обещание той.

Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че се надява Скопие и Тирана скоро да стартират договаряния.

„ Надявам се нашите другари от Скопие и Тирана ще доближат до започване на договаряния. Хората в тези страни го заслужават “, разгласи той.

„ Искам да кажа на Ковачевски и Рама, че те през днешния ден демонстрираха доста високо равнище и огромно почитание към всички “, акцентира Вучич.

„ Сърбия има доста положително партньорство с Европейски Съюз. Тази година нашата страната ще получи 40 млн. евро от Брюксел “, изясни той.

„ Имаше в действителност доста огромен напън върху мен поради Украйна и Русия. Аз в действителност бях един от последните хора, които приказваха с Путин “, разяснява още той и съобщи, че е чел над 2 хиляди изявления по тематиката.

„ Благодаря на европейските сътрудници знам, че за тях през днешния ден е огромен ден поради Украйна и Молдова. Ние ще създадем всичко допустимо да реализираме прогрес до 10 декември. Надявам се, че тогава всички ще сме в по-добро въодушевление от през днешния ден “, приключи Вучич.

Без български медии мина брифингът на водачите на Северна Македония, Албания и Сърбия. Изявленията на Ковачевски, Рама и Вучич бяха след срещата за Западните Балкани в Брюксел, а публицисти от разнообразни страни имаха опцията да зададат своите въпроси. Такива имаше и към тримата - и те отговаряха на британски, сръбски, албански и македонски.

Албанският министър председател Еди Рама даже попита дали в залата няма представители на българските медии, тъй като доста би желал да получи въпрос от тях. За негова изненада подобен обаче нямаше. За сметка на това публицист от френска телевизия, който бързаше за жива връзка, почете изказването му и зададе въпроса си, минути преди да бъде онлайн в новините.

От включванията от Брюксел по българските малките екрани стана ясно, че на място са кореспондентките на Българска национална телевизия, БТВ и Нова телевизия, които избраха по същото време да чуят още веднъж Кирил Петков, който не е споделил нищо ново от дни. На фрагментите от Брюксел се виждат трите - Десислава Апостолова, Десислава Минчева и Антоанета Николова. На място е и Ангелина Пискова от БНР.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР