Лидерите на Сърбия и Косово ще трябва да се срещнат

...
Лидерите на Сърбия и Косово ще трябва да се срещнат
Коментари Харесай

Вучич обяви среща с Курти в Северна Македония, Борел очаква пробив до седмици

Лидерите на Сърбия и Косово " ще би трябвало " да се срещнат в Северна Македония на 18 март след " тежки, както нормално ", диалози в Брюксел, а Белград ще се посвети на работата по договарянията с Прищина.

Това сръбският президент Александър Вучич, откакто разиска с косовския министър председател Албин Курти връзките им в Брюксел дружно с висшия представител на Европейския съюз във външната политика Жозеп Борел и пратеника на Европейски Съюз за Западните Балкани Мирослав Лайчак.

В други връзки диалогът им не бе от " най-обичайните ": по здрач Вучич и Курти седнаха на масата и дружно с Борел и Лайчак, а преди този момент първият събеседник на сръбския държавен глава бе представителят на Съединените щати за района, Габриел Ескобар.

Сърбия и Косово са под мощен западен напън в последните седмици, с цел да се договорят за нормализация според предложение, добило популярност като " френско-германско ". Основни моменти в него са отводът на Белград да блокира пътя на Прищина към интернационалните организации и задължението на Косово да сътвори така наречен Асоциация на сръбските общини - страктура за автономност на косовските сърби. И в двете столици има опозиция против тези точки.

Подготовката продължава

И Вучич, който среща отпор в сръбското общество против напъните за нормализация, съобщи в мненията си след медиите, че не през днешния ден не бил обсъждан " косовският въпрос ", а единствено използването на " досегашните съглашения " в Брюксел - измежду тях е и асоциацията. Темата е сложна за Косово, чийто парламентарен съд отхвърли основаването на тази конструкция, а кабинетът на Курти я счита за паралелна власт. Посланикът на Съединени американски щати в Белград Кристофър Хил обаче и през днешния ден посочи, че Вашингтон твърдо стоят зад учредяването ѝ.

Критици на Вучич упорстват, че договорката с Прищина би представлявала фактическо " признание " на Косово и изменничество към националните ползи, историческата памет и потребностите на косовските сърби.

Борел в това време изрази оптимизъм, че работата по сръбско-косовското съглашение ще е завършила доникъде на март. Вучич уточни упованията на Европейски Съюз да има развиване до 23-24 март, когато е идващият Европейски съвет, и добави, че методът на Европейски Съюз към евроинтеграцията на Белград и Прищина ще зависи от напредъка в тези диалози.

Вучич продължава да приготвя сръбското общество за потребността да се вземе решение: разгласи и че ще посвети идващите седмици на подготовка за срещата в Северна Македония. " Ще откажа част от пътуванията си и външнополитическите си срещи, с цел да мога да беседват с Лайчак, с цел да мога да се приготвя за 18 (март), с цел да не бъде Сърбия отритната на 23-24 март ", сподели президентът.

Има ли документ за автограф

По-различни мнения пристигнаха от Курти. Малко след Вучич той настоя, че бил подготвен да подпише нов документ сред Белград и Прищина, само че другата страна отказала.

" Споразумението изцяло открива равенството сред страните, това е съглашение на симетричност, добросъседство и съдействие в бъдещето, постоянно по либерален и европейски метод ", цитира думите му " Коха ".

 Тим Джуда, публицист: Победа на Русия би окуражила Додик да отдели Република Сръбска Тим Джуда, публицист: Победа на Русия би окуражила Додик да отдели Република Сръбска

" Мисля, че е позор, че нищо не бе подписано през днешния ден ", сподели още Курти. Вучич обаче изясни, че съгласно него единствено Курти пристигнал да подпише " някакъв документ ": на дневен ред не бил никакъв двустранен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР