Лидерите на Сърбия и Косово се договориха да се срещнат

...
Лидерите на Сърбия и Косово се договориха да се срещнат
Коментари Харесай

На 18 август Вучич и Курти ще преговарят в Брюксел

Лидерите на Сърбия и Косово се договориха да се срещнат в Брюксел този месец, с цел да обсъдят методите за преустановяване на безизходицата в договарянията с посредничеството на Европейския съюз, целящи възстановяване на връзките сред тях заради етническото напрежение, заяви представител на Европейската комисия, представен от АП.

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел се надява на 18 август да организира диалози с косовския министър-председател Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич в една и съща стая, а не да ги разменя, както се случваше в предишното, съобщи пред кореспонденти представителят на Борел Петер Стано.

Подкрепяният от Европейски Съюз разговор сред Белград и Прищина, който има за цел да възстановява връзките сред съседите и някогашните врагове, е в на практика застой от години и наподобява, че водачите са постигнали единодушие по доста малко въпроси.

Но Стано сподели: " Здравейте. Имаме съглашение. Договориха се за датата и за часа. "

Той дефинира срещата като " доста значима стъпка ", която дава " още една опция да се опитаме да придвижим напред всички останали въпроси ".

И двете страни се стремят да се причислят към 27-членния блок и триумфът в подкрепяните от Европейски Съюз договаряния е от жизненоважно значение за възможностите им.

Косово беше част от Сърбия до въоръженото въстание на етническото албанско болшинство на територията през 1998-1999 година, което провокира кърваво потушаване от страна на сърбите. По-късно НАТО бомбардира Сърбия, с цел да принуди войските ѝ да изоставен Косово и да спре акцията за етническо пречистване.

През 2008 година Косово едностранно разгласи самостоятелност, само че Сърбия отхвърля да признае тази стъпка.

В понеделник предходната седмица косовските управляващи се пробваха да понижат възходящото етническо напрежение в страната, като отложиха противоречива заповед за регистрационните номера на колите и персоналните карти, която провокира протести на сръбското малцинство, което блокира пътища, пусна сирени за въздушно нахлуване и стреля с оръжие във въздуха. Едновременно с това косовските управляващи съобщи, че са решени да приложат закона от 1 септември.

Водената от НАТО мироопазваща задача в Косово предизвести, че е " подготвена да се намеси, в случай че стабилността е застрашена ", и че ще " предприеме всички нужни ограничения, с цел да поддържа безвредна и сигурна среда в Косово когато и да е, в сходство с мандата си на Организация на обединените нации ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР