Лидерите на Сърбия и Косово не успяха да разрешат различията,

...
Лидерите на Сърбия и Косово не успяха да разрешат различията,
Коментари Харесай

Без пробив в преговорите между Сърбия и Косово

Лидерите на Сърбия и Косово не съумяха да разрешат разликите, подклаждащи напрежението сред отчуждените балкански съседи по време на диалозите, извършени в четвъртък. Те се договориха да възобновят полемиките преди крайния период 1 септември, който може да провокира спомагателни вълнения, заяви " Ройтерс ".

" За страдание, през днешния ден не постигнахме съглашение ", заяви висшият представител на Европейския съюз (ЕС) по външната политика Жозеп Борел.

Изявлението му бе направено след няколкочасови диалози при закрити врата в Брюксел сред сръбския президент Александър Вучич и косовския министър председател Албин Курти.

" Но това не е краят. Двамата водачи се съгласиха, че процесът би трябвало да продължи и ще бъде възобновен през идващите дни ", успокои той.
 НАТО усилва силите си в Косово, в случай че напрежението със Сърбия ескалира
НАТО усилва силите си в Косово, в случай че напрежението със Сърбия ескалира

Вучич заплаши с " ново потомство млади мъже ", за които Косово е Сърбия

" Има още време до 1 септември, аз не се отхвърлям ", сподели Борел след договарянията, които бяха съдействани от Европейски Съюз.

Борел е споделил на водачите, че при продължаващата война, която бушува в Европа, би трябвало да се търси мир и непоклатимост, а не да се подхранват дългогодишни разлики.

" Това се случи, когато сме в сериозно време за Европа ", сподели той. " Виждаме завръщането на войната на нашия континент след съветското навлизане в Украйна. Изправени сме пред трагичен и доста рисков миг за нашия континент. "

Припомняме, че напрежението сред Сърбия и Косово избухна още веднъж този месец, когато да употребяват косовски регистрационни номера на колите си.

Ситуацията се успокои, откакто Курти, под натиска на Съединени американски щати и Европейски Съюз, за регистрационните номера до 1 септември и мироопазващите сили на НАТО следиха премахването на пътните блокади, сложени от сърбите.

Косово завоюва самостоятелност от Сърбия през 2008 година Белград обаче към момента счита Косово за неразделна част от своята територия. То отхвърля нагнетяване на напрежение и спор там и упреква Прищина, че потъпква правата на малцинствените сърби.

Етническите сърби са към 5% от 1,8-милионното население на Косово .

НАТО усили наличието си в северната част на страната. Свидетел на Ройтерс в четвъртък е видял американски и полски войски да патрулират по два пътя, водещи към границата със Сърбия.

Говорител на НАТО сподели, че позицията на силите за Косово (КФОР) е ориентирана бързо на всевъзможни провокации пред сигурността.

" Бихме желали да уверим всички, че КФОР са подготвени да се намесят, в случай че е належащо ", сподели представителят.
 Вучич не желае спор, само че и не има вяра да се откри решение за Косово в Брюксел
Вучич не желае спор, само че и не има вяра да се откри решение за Косово в Брюксел

" Могат да вършат каквото си желаят, само че няма да е с благословията и единодушието на Сърбия "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР