Лидерите на Русия, Турция и Иран са се договорили да

...
Лидерите на Русия, Турция и Иран са се договорили да
Коментари Харесай

Трудни маневри за Ердоган на срещата с Путин и Рохани за бъдещето на Сирия

Лидерите на Русия, Турция и Иран са се договорили да ускорят " успокояването на ситуацията " в Сирия и да защитят популацията в така наречен зони за понижаване на спора, с цел да стартират бежанците да се завръщат в страната. На срещата си в турската столица Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган и Хасан Рохани са дали обещание да си сътрудничат, " с цел да донесем мир и непоклатимост в Сирия ".

Това са главните послания от договарянията в Анкара в сряда, публикувани първо на уеб страницата на иранския президент и представени от " Ройтерс ". От първите реакции се вижда, че турските домакини са сложени в деликатна позиция. Показателно за това е, че Рохани съобщи, че е споделил на Путин и Ердоган, че сирийският регион Африн, високомерен от турската войска и нейните сирийски съдружници, би трябвало да бъде върнат под контрола на Башар ал Асад. Анкара към този момент бе принудена да одобри, че Асад ще би трябвало да остане на власт известно време, тъй като зад него стоят руснаците и иранците. Освен това никаква турска военна активност в Северна Сирия не е допустима без единодушието на съветския боен контингент в страната.

Иран подсети на Анкара кое е задоволително

На заключителната конференция Ердоган продължи да приказва, че териториалната целокупност на Сирия зависи от това Дамаск да няма любимци измежду терористичните организации " и поддържа идентична отдалеченост от тях ". Освен това съгласно него, " който не схваща, че " Ислямска страна " и кюрдските милиции имат една и съща цел, не може да способства за дълготраен мир в Сирия ". Ден по-рано Reuters цитира ирански посланик да споделя, че " каквито и да са желанията на Турция, дейностите ѝ - било в Африн, в Тел Рифаат и други елементи на страната, би трябвало да бъдат прекъснати колкото се може по-скоро ". Тел Рифаат се намира на изток от Африн по значимия път сред турската граница и Алепо и заканите на Анкара да стартира интервенция в тази посока раздразниха Техеран.

Иранският президент сподели в сряда, че " събитията в Африн могат да бъдат потребни, само в случай че не нарушават териториалния интегритет на Сирия ". " Някои страни, в това число Америка, поддържат терористични групировки като " Ислямска страна в Сирия, служещи на ползите им. Кризата в страната няма военно решение и за Иран приоритет е съхраняването на териториалната целокупност на Сирия ", добави Рохани.

Разнобой във военните интервенции

Срещата в Анкара следва ескалация на насилието в сирийската революция и ангажирането на трите страни в от време на време противоречащи си една на друга военни акции. При неявяване на решителна интервенция на Запада за преустановяване на спора и зачестили настоявания на президента Доналд Тръмп американците да се отдръпват от Сирия, ориста на страната е в ръцете на Путин, Рохани и Ердоган. Проблемът е, че сега Асад е евентуално най-ценният актив за Техеран, руснаците го поддържат от тактически съображения, а Анкара продължава да подлага на критика дейностите на Дамаск, само че не прекалява, с цел да опита да си реши гранични проблеми с кюрдите.

Операцията против бойците от милициите YPG (Турция ги счита просто за сирийската версия на кюрдските терористи от ПКК) в региона на Африн бе съпроводена с остри рецензии против офанзивата против столичното предградие Гута от подкрепяни от Иран локални милиции, сирийската войска и съветската въздуша поддръжка.

Гута и приемането на действителностите

Гута бе една от четирите " зони за деескалация ", само че съпротивата ѝ бе смазана със почнала през февруари безпощадна акция. В сряда Ян Егеланд, пратеникът на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси в Сирия, настоя в Женева конвоите с помощи да получат достъп до град Дума в региона, където до 150 000 цивилни " са безусловно сложени на колене ".

" Очакваме Русия да управлява режима [в Дамаск] повече ", сподели през седмицата турски формален представител. Според него на срещата в Анкара страната му ще упорства пред Путин да отвори филантропичен кулоар към Гута и да ограничи бомбардировкитне от въздуха. След диалозите Ердоган разгласи, че са се договорили с Путин в сирийския град Тел Абиад да бъде открита болница за бягащите от Източна Гута.

Според Серкан Демираш от " Хюриет " Ердоган към този момент е приел, че " дуетът Русия-Иран " се е открил в Сирия - политически и военно - за дълготрайно време. Сближаването на Анкара с другите две страни ѝ носи рецензии от Съединени американски щати и европейски сътрудници, само че без това не може да работи в Северна Сирия и да постанова Турция като " твърда мощ " в един по-обширен регион, обвхващащ Кавказ и Близкия изток. Турският президент нееднократно е заявявал, че по този начин може да се подсигурява място на страната на масата, когато се стигне до взимането на най-важните решения за бъдещето на Сирия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР