Лидерите на Република Корея и КНДР Мун Дже-ин и Ким

...
Лидерите на Република Корея и КНДР Мун Дже-ин и Ким
Коментари Харесай

Лидерите на двете Кореи се срещат тази седмица

Лидерите на Република Корея и КНДР Мун Дже-ин и Ким Чен-ун ще проведат два кръга от диалози във вторник и сряда тази седмица, заяви на брифинг за публицисти представител на администрацията на президента на Южна Корея, представен от ТАСС.

Той посочи, че южнокорейският президент ще дойде в Пхенян с пряк полет от Сеул в 10,00 ч. сутринта (04,00 ч. бълг. време) на 18 септември.

Двустранната среща ще се състои през втората половина на деня. Южнокорейският президент ще сложи денуклеаризацията като първа тематика в 3-дневната си среща с водача на Северна Корея.

" Не можем да предскажем до каква степен сполучлив ще бъде изходът от тази среща ", уточни Им Чжон-сек, като обърна внимание на неналичието на прогрес в досегашните договаряния.

Президентът Мун ще води в севернокорейската столица делегация от над 200 души, измежду които и група от видни бизнес водачи, като да вземем за пример шефа на концерна " Самсунг " Ли Дже-йон. Това ще бъде третата за тази година среща сред двамата водачи. Те ще разискват и способи за възстановяване на междукорейските връзки.

Говорителят, представен от Асошиейтед прес, изрази вяра за реализиране на значими съглашения, които " фундаментално ще отстранят заплахата от въоръжени конфликти и ще понижат страховете от война " сред двете страни, само че не даде повече детайлности. Според него тези съглашения ще засилят възможностите за сключване на кротичък контракт, който официално да постави завършек на Корейската война.

Висши военни от двете страни през последните месеци обсъждаха опцията за по-малко оръжия във взаимно следената зона на общата им граница към взаимното гранично населено място Панминчжон, унищожаване на някои от предните гранични постове и преустановяване на враждебните действия по морската им граница.

Според някои специалисти Мун приготвя възобновяване на междукорейското икономическо съдействие, откакто дипломацията реализира резултати по основните военни въпроси. В момента всички взаимни стопански планове сред двете Кореи са замразени поради интернационалните и американските наказания против Пхенян.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР