Лидерите на Продължаваме промяната Кирил Петков и Асен Василев обявиха,

...
Лидерите на Продължаваме промяната Кирил Петков и Асен Василев обявиха,
Коментари Харесай

Кирил Петков: Искаме нов подход за решаване на проблемите между София и Скопие |

Лидерите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Асен Василев оповестиха, че ще търсят нов метод за решение на проблемите сред България и Северна Македония. В изказвания за организация МИА, представено от Българска телеграфна агенция, двамата изясняват, че в този момент никой нито в България, нито в Република Северна Македония има изгода от това сред двете страна да няма най-хубави междусъседски връзки.

" Искаме нов метод за решение на казуса сред Скопие и София. На Балканите живеят 65 милиона души и когато можем да имаме обединен пазар, свободна търговия, инфраструктурни връзки и да летим от Скопие до София за 40 минути, всички ще живеят по-добре. Балканизацията и раздялите в района попречиха да работим за по-голямата цел и да бъдем по-добри ", споделя Петков.

Той акцентира, че преди няколко месеца на среща със зам.-министър на стопанската система на Северна Македония са се договорили да беседват за общата търговия, както и за това кои са българските и македонските снабдители на артикули и услуги и кои са клиентите в двете страни.

" Видяхме, че София и Скопие имат доста благоприятни условия за взаимна изгода. Проблемите стопираха тези благоприятни условия, от които двете страни може да имат изгода и да напредват. България и Северна Македония би трябвало да работят дружно и това би трябвало да стане с работни групи, които би трябвало да бъдат формирани освен от историци, а и от хора от бизнеса, науката и културата , с цел да може да приказват за това, от което всички ще имат изгода, а не за това, от което едната или другата страна евентуално може да има загуби ", споделя Петков.

Според него това би трябвало да се прави в пореден развой, не един път на четири месеца , а всеки месец с съответни резултати, с цел да може България да види коя е тематиката, от която Северна Македония е най-заинтересувана.

" Трябва да сменим парадигмата на нашите връзки и да забележим кои са общите стопански работи , които може да създадат двете страни. Например за какво няма самолетна компания, която лети от София до Скопие. Това би трябвало да бъде тематиката ", е споделил Петков пред МИА.

Асен Василев добавя, че в връзките сред двете страни би трябвало да се приказва за бъдещето и за сегашното .

" Хората би трябвало да се усещат спокойни, никой да не бъде угнетяван, би трябвало да има общ бизнес, групи студенти от двете страни да могат да се посещават взаимно, да се провежда балканско състезание по футбол, а освен българо-македонско, и хората да се опознаят и да живеят по-спокойно и в двете страни. Тогава фокусът на историята ще се трансферира в сегашното и на това, което можем да създадем в бъдеще, защото в случай че гледаме единствено обратно, в никакъв случай няма да създадем крачка напред ", счита Василев.

Според Петков, в случай че историците в взаимната Комисия по историческите и просветителните въпроси имат явен мандат, в случай че се срещат един път месечно и реализират резултати, доста по-бързо ще бъдат преодолени нещата, които вършат невъзможна крачката, която желае Северна Македония - начало на договарянията с Европейски Съюз.

" Това се прави с работа, а не с " желая - не желая ". От двете страни би трябвало да си подадем ръка, да бъдем положителни съседи и да стартираме да приказваме за всички позитивни неща, които можем да получим, както и за всички неща, които би трябвало да бъдат разчистени сред нас. Не е добре проблемите да бъдат замитани под килима. Проблемите би трябвало да се решат ", споделя Петков.

Асен Василев и Кирил Петков са безапелационни, че това може да се реализира със взаимна работа и дейности на екипи от двете страни.

Петков акцентира, че има доста близки другари в Северна Македония, които му споделили, че хората от двете страни на границата имат благосклонности едни към други, само че някои политици " объркали работата " .

" Този път, в случай че зависи от българската страна, политиците няма да бъдат проблем ", акцентира Петков.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР