Лидерите на Продължаваме промяната Асен Василев и Кирил Петков дадоха

...
Лидерите на Продължаваме промяната Асен Василев и Кирил Петков дадоха
Коментари Харесай

Василев и Петков: Кабинетът 'Донев връща кражбите на стотици милиони евросредства

Лидерите на Продължаваме промяната Асен Василев и Кирил Петков дадоха брифинг с информация за скандално предопределение на служебния министър председател Гълъб Донев, касаещо лице, уличено в нелегално систематизиране на европейски средства в изключително огромни размери - пред фасадата на Централния софийски затвор. Бившият министър председател и неговото вице и финансов министър са подали и сигнал до европейската прокуратура за контракти за юридически услуги от Министерство на регионалното развитие и над 500 контракта. Кирил Петков и Асен Василев чакат проливен дъжд от арести при следствието. Двамата оповестиха и нови разкрития по завършилото следствие на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, касаещо неговото ръководство и връзките с олигарха Васил Божков. 

,,Още по време на служебното държавно управление до нас стигна сигнал, че над 500 контракта за юридически услуги от Министерство на регионалното развитие през годините са били непозволено предоставени, защото министерството няма право да употребява външни юридически адвокатски фирми. Но те освен че са били възлагани, даже са били сертифицирани от дирекция в Министерството на финансите, само че не са били одитирани – над 500 контракта през годините. Говорим за над 5 млн. евро. Само над 50 контракта има адвокатската фирма на господин Менков``, разяснява Василев. 

Дамата, която пък още веднъж е била назначена в МФ, се споделя Добринка Михайлова. По думите на някогашния финансов министър, това не е инцидентно. И цели замитане на следи. 

Василев разяснява още, че чака ново заблуждение под правосъдна отговорност на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който да докара до присъда, тъй като по думите му този път той щял да се случи под управлението на нова прокуратура, а не държавно обвиняване под шапката на Иван Гешев. 

И съобщи, че европрокурор номер 1 Лаура Кьовеши е съумяла, за шест месеца работа на институцията у нас, да издейства една неоправдателна присъда. " Българската прокуратура за корупция по високите етажи няма нито една ", добави той.   

Той подсети, че за ареста на Борисов са били подадени над 400 страници доказателствени материали, в това число банкови извлечения и свидетелски показания от водач, който е разказал по какъв начин е " карал Божков до Министерството на финансите " (олигарха Васил Божков - б.р.). По думите на Василев секретарката на ведомството, когато то е под управлението на Владислав Горанов, пък е била молена беглецът в Дубай да не бъде записван при визитите му в МФ. 

В показанията пишело още, че Божков е носел евро в министерството и пури, а е излизал без тях от постройката. Сведенията били дадени от въпросния водач " Всичко това отиде при прокуратурата и прокуратурата сподели: " Няма данни за евентуално закононарушение и няма да проверяваме ", сподели още Асен Василев. 

Европрокуратурата в този момент стартира да работи по действителни искове и файлове, сподели още Кирил Петков. 

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР