Лидерите на преврата в Габон ще се срещнат и ще решат съдбата на Бонго, нов лидер

...
Брис Нгуема, заподозрян водач на преврата в сряда в Габон,
Коментари Харесай

Брис Нгуема, заподозрян водач на преврата в сряда в Габон, каза, че разбунтувалите се войници ще се срещнат в 14:00 GMT, за да решат новия лидер на централноафриканската държава .

Лидерът на елитната Републиканска гвардия и роднина на президента Али Бонго, говори в интервю за френския всекидневник Le Monde.

Рано в сряда дузина разбунтували се войници се появиха по националната телевизия на Габон, обявявайки анулирането на последните изборни резултати, които обявиха Бонго за победител.

„Все още не съм се декларирал“, каза Нгуема пред Le Monde в отговор на въпрос дали смята себе си за новия държавен глава на Габон. „За момента не предвиждам нищо.“

Той каза, че всички генерали ще обсъдят и ще решат следващия курс на действие, когато се срещнат. „Ще бъде постигане на консенсус. Всеки ще предлага идеи и ще бъдат избрани най-добрите, както и името на човека, който ще ръководи прехода“, каза той.

За съдбата, която очаква Бонго, Нгуема каза: „Той е държавен глава на Габон. Той е пенсионер, ползва всичките си права. Той е нормален габонец, като всички останали.” Самият Бонго каза, че е под домашен арест в дома си в столицата Либревил и призова гражданите да „вдигнат шум” след опита за преврат.

Nguema не потвърди местонахождението на президента, който оттогава направи видео, в което моли за помощ и признава, че наистина е бил задържан.

Бонго, който беше на власт в продължение на 14 години, беше преизбран за трети мандат с 64,27 процента от подадените гласове на президентските избори, проведени в събота, според националния избирателен орган.

Войниците, които се нарекоха Комитет за преход и възстановяване на институциите, поеха властта след обявяването на резултатите, заявявайки, че „страната преминава през сериозна институционална, политическа, икономическа и социална криза“.

Габон е една от най-богатите страни в Африка по отношение на БВП на глава от населението, до голяма степен благодарение на приходите от петрол и малкото население от 2,3 милиона. Но една трета от населението все още живее под прага на бедността от 5,50 долара на ден, според Световната банка.

Тълпи излязоха по улиците на столицата Либревил и Порт Жантил, вторият по големина град, за да отпразнуват края на управлението на Бонго, пеейки националния химн с войници.

Магазинката Вивиан Мбоу предложи на войниците сок, който те отказаха.

„Да живее нашата армия“, каза Джорди Дикаба, млад мъж, който се разхождаше с приятелите си по улица, изпълнена с бронирани полицаи.

Войниците разпуснаха всички институции на републиката“, каза говорител на групата, чиито членове бяха съставени от жандармерията, Републиканската гвардия и други елементи от силите за сигурност.

Френската минна компания Eramet заяви, че прекратява всички операции в Габон и че е започнала процедури за гарантиране на безопасността на своя персонал и съоръжения. Частната разузнавателна фирма Ambrey каза, че всички операции в главното пристанище на страната в Либревил са спрени, като властите отказват да дадат разрешение на корабите да напуснат.

Един сутрешен полет на международното летище Léon-Mba в Либревил вече беше отложен рано сутринта в сряда. Човек, който отговори на номера, посочен за летището, каза на Асошиейтед прес, че полетите са били отменени в сряда.

Опитът за преврат дойде около един месец след свалянето на демократично избраното правителство на Нигер и е последният от поредица преврати, които предизвикаха правителства с връзки с Франция, бившия колонизатор на региона. Превратът в Габон, ако успее, ще увеличи броя на превратите в Западна и Централна Африка до осем от 2020 г. насам.

Кореспондентът на Ал Джазира Николас Хаке, който репортира от Дакар, Сенегал, каза, че има силно присъствие на силите за сигурност по улиците на Либревил, столицата.

„Президентската охрана изглежда е поела контрола над президентския дворец и е заела ключови позиции около Националното събрание и Сената“, каза Хаке.

Това е история в процес на развитие. Предстоят още.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР