Лидерите на петте страни, разположени около Каспийско море, подписаха днес

...
Лидерите на петте страни, разположени около Каспийско море, подписаха днес
Коментари Харесай

Русия, Казахстан, Иран, Азербайджан и Туркменистан си поделиха Каспийско море

Лидерите на петте страни, ситуирани към Каспийско море, подписаха през днешния ден в казахстанския град Актау спогодба, дефинираща правния статут на това стратегическо море, в което има обилни находища на нефт и газ, съобщи Франс прес.

Документът беше парафиран от президентите на Русия, Казахстан, Иран, Азербайджан и Туркменистан. Така Каспийско море получава явен статут, какъвто нямаше от разпадането на Съветския съюз.

Преди церемонията по подписването домакинът, казахстанският президент Нурсултан Назарбаев, дефинира събитието като историческо.

"Можем да кажем, че консенсусът за статута на морето беше реализиран мъчно и лиши време. Преговорите продължиха 20 години и изискваха огромни и общи старания от страна на заинтригуваните страни ", означи той.

Руският държавен глава Владимир Путин сподели, че и той, и сътрудниците му считат, че каспийската среща на върха е имала "епохално значение ", и прикани за по-голямо военно съдействие сред каспийските страни.

"Въз основа на консенсус и взаимно ценене на ползите бе направен актуален и уравновесен интернационален контракт, който заменя съветско-иранските съглашения от 1921 и 1940 година ", съобщи съветският президент, представен от ТАСС.

Иранският му сътрудник Хасан Рохани уточни, че конвенцията не открива окончателните разграничителни линии в морето и че договарянията по този въпрос би трябвало да продължат.

Казахстанският водач означи, че на срещата е реализирано единодушие по разделянето на акваторията на Каспийско море на зони с друг режим.

Определихме териториални води от 15 морски благи, като външните им граници получават статут на държавни. Към териториалните води се прибавя риболовна зона от 10 благи, където всяка страна има изключителни търговски права. За да се запазят неповторимите биологични запаси, риболовът в цялата акватория ще се реализира на правилото на съгласувани национални квоти, акцентира той.

Страните също се споразумяха, че е допустимо да бъдат полагани магистрални тръбопроводи по дъното на Каспийско море, сподели Нурсултан Назарбаев.

"Всяка страна реализира суверенното си право да употребява естествените запаси в рамките на своя сектор от дъното. Наред с това е планувана опция за полагане по дъното на морето на магистрални тръбопроводи и кабели, като се съблюдават екологичните условия. Екосистемата на Каспийско море и всичките и детайли ще бъдат по всякакъв начин предпазени и опазвани ", посочи Назарбаев.

Подписването на конвенцията ще спомага за усмиряване на траяло с десетилетия напрежение в този богат на изкопаеми горива регион - залежите от нефт в него се пресмятат на близо 50 милиарда барела, а от природен газ - на към 300 000 куб. м.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР