Лидерите на Партията на европейските социалисти (ПЕС) се събират днес

...
Лидерите на Партията на европейските социалисти (ПЕС) се събират днес
Коментари Харесай

Председателят на ПЕС Сергей Станишев предава поста след 11 години начело

Лидерите на Партията на европейските социалисти (ПЕС) се събират през днешния ден на конгрес в Берлин, Германия, с цел да обсъдят провокациите, пред които е изправена Европа, оповестяват от пресцентъра на ПЕС, представени от Българска телеграфна агенция. В рамките на двудневния конгрес ще се организира и избор на нов ръководител на ПЕС. В периода за номинации е постъпила кандидатурата на Стефан Льовен - някогашен министър председател на Швеция.

В средата на септември актуалният ръководител на Партията на европейските социалисти и български евродепутат Сергей Станишев разгласи решението си да не се кандидатира за четвърти подред мандат отпред на ПЕС. Причините са политически, сподели той тогава на конференция в пресклуба на Българска телеграфна агенция в София.

Станишев, който от 11 години е отпред на ПЕС, уточни, че не е търсил номинация от управлението на Българска социалистическа партия за нов мандат, тъй като с изключение на персонален престиж, е нужен и престиж на партията, която издига претендента. Той заяви още, че има постъпила кандидатура на Стефан Льовен. Радвам се на тази номинация, той е доста сполучлив министър-председател два мандата, разяснява Станишев.

В първия ден на конгреса в Берлин са планувани изявления на Станишев и на претендента за негов правоприемник на поста. Вечерта е планувано гласоподаване. Утре новоизбраният водач на ПЕС ще произнесе тирада пред делегатите, както и немският канцлер Олаф Шолц, който дружно с Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е хазаин на форума.

“С кураж. За Европа “ (With courage. For Europe) – с това обръщение европейските социалисти провеждат своя избирателен конгрес. В него ще вземат участие левите министър председатели в Европа, партийни водачи от лявото политическо семейство ­– 33 партии членки, 12 асоциирани и 12 наблюдаващи, еврокомисари, евродепутати, делегати, деятели, интернационалните посетители и медии.

Във фокуса на дебатите ще бъдат тематики като поддръжката за Украйна, изхода от рецесиите, цените, инфлацията, енергетиката, зеления преход и обществените решения.

На форума европейската левица ще разиска огромна стратегия за справяне с рецесиите. „ Ние не си играем със страховете на хората. Нито пък ще оставим ориста и благосъстоянието им на произвола на пазарите. ПЕС е партията мотор за прогресивни решения и промени. А горивото са нашите полезности – взаимност, обществени политики, резистентност, благоденствие, феминизъм, народна власт и правдивост “, се споделя в проекторезолюция за конгреса на ПЕС.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР