Лидерите на най-големите икономики в света ще проведат виртуална извънредна

Лидерите на най-големите икономики в света ще проведат виртуална извънредна ...

Г-20 с извънредна виртуална среща на върха за коронавируса.

Лидерите на най-големите икономики в света ще проведат виртуална извънредна среща в опит да договорят координиран отговор срещу бързо разпространяващия се коронавирус, който затвори бизнесите и принуди повече от 2 милиарда души да си останат по домовете, пише "Дейли телеграф".

Срещата на Г-20 ще бъде председателствана от саудитския крал Салман.

Кралството, което тази година е председател на форума, обяви, че е организирало извънредна среща заради пандемията и отражението й върху икономиката.

Срещата ще се проведе на фона на критики, че най-богатите държави в света не предприеха координирани действия за борба с вируса и преодоляване на икономическите последици за хората по света.

По-рано тази седмица външните министри на страните членки на Г-7 проведоха среща. Министрите не успяха да се договорят заради настояването на САЩ коронавирусът да се спомена в декларацията като "вируса от Ухан". Министрите решиха да не излизат с обща декларация.

Китайският президент Си Дзинпин и руският лидер Владимир Путин са сред държавните глави, които ще участват на днешната извънредна среща на върха на Г-20. На виртуалната среща също ще участват лидерите на Световната здравна организация, ООН, Световната банка, Международния валутен фонд и други. /news.bg

Източник: dnesplus.bg