Лидерите на НАТО ще проведат среща на върха в Брюксел

...
Лидерите на НАТО ще проведат среща на върха в Брюксел
Коментари Харесай

Обявиха датата на която ще се проведе срещата на върха на НАТО

Лидерите на НАТО ще проведат среща на върха в Брюксел на 14 юни, с цел да обсъдят актуализиране на тактиката на алианса по основни провокации, като ще се включи и въпросът с дейностите на Русия и Китай, заяви през днешния ден генералният секретар Йенс Столтенберг, съобщи БНР.

Очаква се президентът на Съединени американски щати Джо Байдън да участва на срещата и това да е първото му публично посещаване в Европа, което да показва уговорката на Вашингтон към съдружниците, откакто те бяха сложени под подозрение от неговия предходник Доналд Тръмп.

" Това е неповторима опция за подсилване на НАТО като трайно олицетворение на връзката сред Европа и Северна Америка ", сподели Столтенберг в изказване.

„ Ще вземем решения по нашата основна и насочена към бъдещето стратегия на НАТО 2030, с цел да се оправим с провокациите на днешния и утрешния ден: нападателните дейности на Русия, опасността от тероризъм, хакерски атаки, нововъзникващи и разрушителни технологии, въздействието върху климата на сигурността и възходът на Китай ", сподели генералният секретар.

Последната среща на върха на НАТО в Лондон през 2019 година бе белязана от разделения в границите на 72-годишния алианс, защото Тръмп упрекна някои от страните членки, че не харчат задоволително за защита и по-късно напусна рано, напомни БНР.

Байдън е корав покровител на НАТО и неговата администрация и даде знак за възобновяване на връзките, макар че продължава да желае сътрудниците да усилят разноските.

На тазгодишната среща ще се обсъдят желанията на съдружниците да се изтеглят военните си сили от Афганистан, както и ескалиращото напрежение сред Русия и Украйна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР