Лидерите на НАТО се събират в Литва за решаваща среща,

...
Лидерите на НАТО се събират в Литва за решаваща среща,
Коментари Харесай

Днес започва срещата на върха на НАТО във Вилнюс

Лидерите на НАТО се събират в Литва за решаваща среща, която може да предопредели посоката на войната в Украйна и бъдещето на западния алианс.

Всички 31 водачи се надяват да покажат на Русия, че са твърдо решение да поддържат дълготрайно Украйна. В навечерието на срещата на върха беше реализиран пробив и Турция подвигна блокадата за присъединението на Швеция.

Разделения измежду страните членки обаче има - главно за стремежите на Украйна за участие в Пакта. Очаква се някои от страните членки да обещаят на Киев нови гаранции за сигурност, които целят да възпрат бъдеща съветска експанзия. Ще се разисква и даването на още оръжия и муниции.

Абсолютно уверен съм, че ще има единение и мощни послания за Украйна, съобщи в навечерието на срещата Йенс Столтенберг. Днес към форума ще се причисли и украинският президент Володимир Зеленски. Той ще беседва на 4 очи и с американския президент Джо Байдън.

В навечерието на срещата на върха във Вилнюс Зеленски съобщи:

" Когато подадохме молба за участие в НАТО говорихме искрено - де факто Украйна към този момент е част от Алианса. нашите оръжия са натовски, нашите полезности са натовски, защитата ни е тъкмо този детайл от европейската формула, който ни прави обединени, свободни и живеещи в мир. "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР