Лидерите на НАТО правят проучвания за евентуален втори мандат на

...
Лидерите на НАТО правят проучвания за евентуален втори мандат на
Коментари Харесай

Лидерите на НАТО правят проучвания за евентуален втори мандат на Доналд Тръмп

Л идерите на НАТО вършат изследвания за възможен втори мандат на Доналд Тръмп , като някогашен почитан член на организацията съобщи пред Newsweek, че доста от висшите ѝ ешелони се притесняват, че той може да се върне " с възмездие ". 

Лидерът, който е номинацията на републиканците, се устремява към президентските избори през ноември, без да демонстрира признаци, че ще смекчи рецензиите си към 74-годишния алианс и по-специално към европейските му членове. 

" Вижте, НАТО се възползва от нашата страна. Европейските страни се възползваха от това ", сподели Тръмп предходната седмица. Запитан за уговорката си да пази страните от НАТО, до момента в който е на поста, Тръмп отговори:

" Зависи дали ще се отнасят вярно с нас ”. 

Някои представители на НАТО обществено приветстваха сходна рецензия, когато Тръмп беше на поста си, като отдадоха дължимото на президента за това, че е подтикнал националните водачи - някои от които са се тормозили от принудата на Белия дом - да се приближат до контрактуваните цели за разноските за защита. Но болшинството от членовете на алианса към момента не са постигнали задачата за военни разноски от 2% от Брутният вътрешен продукт, избрана през 2014 г. 

Последните мнения на Тръмп могат да се смятат за злокобни поради предходните изказвания на водача, че НАТО е " остаряла ". Той заплаши да изтегли Съединени американски щати от алианса, в случай че другите членове не усилят бързо военните си разноски. 

Тези рецензии се появиха преди пълномащабното навлизане на Русия в Украйна да съживи трансатлантическия блок. Мнозина от управлението на НАТО се притесняват, че историческата случка на президента Владимир Путин не всеки път е карала Тръмп да застане зад трансатлантическата идея, не на последно място и поради многократните апели на някогашния президент към Украйна да направи отстъпки на Русия. 

" В управлението на НАТО " евентуално има опасения, че този път Тръмп има съществени планове да се отдръпна " , споделя Фабрис Потие - някогашен шеф на отдела за обмисляне на политиката на НАТО. 

" Той го стартира по време на първия си мандат, а по-късно беше спряно значително от американската система: Пентагона, Конгреса. И тогава той трябваше да премине към слагане на разрушителния си взор върху други въпроси като Съвместния изчерпателен проект за деяние - нуклеарната договорка с Иран и други ", коментира Потие.

" Но може да се окаже, че този път той се завръща с възмездие "  

Най-силната офанзива на Тръмп беше във връзка с по този начин нареченото " шерване на тежестта " и продължаващия крах на съюзническите страни да реализират задачата от 2% от Брутният вътрешен продукт за военни разноски, контрактувана на срещата на върха в Уелс през 2014 година Тогава водачите на алианса се ангажираха да доближат този предел до 2024 година Но с наближаването на крайния период по-голямата част от страните - в това число огромни играчи като Германия, Франция, Турция, Италия и други - не съумяват да го реализиран, пише Newsweek.

" Тук дебатът в действителност е много недопечен, а в случай че Тръмп бъде избран отново, ще стане още по-трудно. Той ще види, че по принцип числата към момента не са налице. Така че този диалог ще се води и след 2024 година ", споделя Потие.  

Лидерите на НАТО се опитваха да смекчат стъкмистиката на Тръмп по време на първия му мандат, като приписваха на президента позитивната наклонност в разноските на алианса, които се усилват след анексирането на Крим през 2014 година и последвалата среща на върха на алианса в Уелс. 

" Позволете ми да ви благодаря за водачеството, което проявявате по въпроса за разноските за защита, тъй като е доста значимо всички ние да способстваме повече за нашата обща сигурност и това в действителност оказва въздействие, тъй като, както казахте, съдружниците харчат повече за защита ", съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг по време на посещаване в Белия дом  през 2018 г. 

Съюзниците от НАТО също се обърнаха към бизнес инстинктите на Тръмп, като показаха възходящите разноски на алианса като опция за американската хазна. През 2019 година тогавашният президент съобщи, че ще помогне на по-малките страни от НАТО да закупят американско съоръжение, като означи в своя неповторим жанр, че Съединени американски щати " създават несъмнено най-хубавото военно съоръжение в света: най-хубавите самолети, най-хубавите ракети, най-хубавите оръжия, най-хубавото всичко ".  

Потие разяснява, че съдружниците може да се опитат да изиграят същите карти при втори мандат на Тръмп. Столиците на страните от НАТО могат да предложат разширение на кръга от отговорности на алианса, с цел да се лишават някои въпроси от Белия дом. Самият Тръмп през 2020 година предложи НАТО да поеме по-активна роля в Близкия изток на фона на напъните му да се отклони от района. 

" Това демонстрира, че съществува това мислене, че в случай че нещата към този момент не са първостепенни за националната сигурност на Съединени американски щати, в действителност НАТО може да се погрижи за тях ", споделя Потие.

" Мисля, че някои от чиновниците на НАТО ще се опитат да го убедят, че това е добре ", прибавя той. 

Сбогом на всичко това? 

Сценарият на Страшния съд за НАТО е Тръмп да извърши опасността си да се отдръпна от алианса . Сред тези, които съгласно сътрудниците му са го разубеждавали от сходна стъпка по време на първия му мандат, са съветникът по националната сигурност Джон Болтън, държавният секретар Майк Помпео и министърът на защитата Джим Матис. 

" Има опасения, че този път той може да го мисли съществено, и освен, че може да го мисли, само че и че може да го направи ", сподели Потие.

" Очевидно това е отдалечен сюжет, само че мисля, че най-високопоставените чиновници на НАТО към момента ще имат това поради ", безапелационен е той пред Newsweek.

Очаква се, че през втория мандат Тръмп ще бъде по-уверен и по-мотивиран да прекрои изпълнителната власт – и други – по собствен облик. Въпреки всичкия звук на акцията от 2016 година, Тръмп в началото се обкръжи с хора, които значително си отредиха място отпред на основания от Съединени американски щати " интернационален ред ". 

Този път може да е друго. " Предположението е, че тези хора няма да са тук този път ", споделя Майкъл Алън, който е бил специфичен помощник на президента Джордж У. Буш и старши шеф на Съвета за национална сигурност.  

" Помпео, Болтън и други споделиха уединено на хората, откогато напуснаха, че нямаме визия какъв брой близо е бил президентът до желанието си да се измъкне ", прибавя Алън, който в този момент е ръководещ шеф на компанията за стратегически съвещания Beacon Global Strategy.

" Не съм толкоз сигурен, че няма да опита още веднъж, в случай че завоюва ", разяснява той. 

" Мисля, че има всевъзможни хора в Конгреса и други, които се пробват да осуетят напъните на Тръмп. Но все пак имам вяра, че ще има по-малко вътрешни институционални спънки, в случай че Тръмп завоюва втори мандат ", споделя Алън.  

" Вторият мандат на Тръмп ще бъде изправен пред " нова стратегическа действителност в Европа ", счита Чарлз Купчан, старши помощник в Съвета за интернационалните връзки. 

" Европа беше геополитически преразделена и даже Тръмп да подписа някаква договорка с Путин за Украйна, мисля, че в обозримо бъдеще Европа ще има водеща роля за Пентагона и за планирането на американските сили ", споделя Купчан, представен от Newsweek.

Европейски вик за събуждане 

Недоволствата на Тръмп по отношение на НАТО не бяха нищо ново, макар че той сигурно беше по-напорист в изразяването им от предшествениците си. Последователните администрации на Съединени американски щати настояха от европейските си съдружници да усилят военните разноски и да облекчат тежестта върху Вашингтон, където доста политици от ден на ден виждат Европа като полесражение. 

" Имате възходяща група хора, които се интересуват доста от това по какъв начин се появява и развива Китай, и те в този момент акцентират аргумента, че в действителност Съединени американски щати би трябвало да отстранен целите си в Европа ", споделя Джеймс Роджърс, съоснователят на основания в Обединеното кралство мозъчен концерн Съвет по геостратегия. 

Още през 2011 година тогавашният министър на защитата Робърт Гейтс се опита да даде сигнал за пробуждане. " Ако актуалните трендове в упадъка на европейските отбранителни качества не бъдат спрени, бъдещите политически водачи на Съединени американски щати – тези, за които Студената война не беше формиращият опит, който беше за мен – може да не считат, че възвръщаемостта на инвестицията на Америка в НАТО си заслужава цената ", споделя той, представен от Newsweek.

Думите на Гейтс са взети единствено отчасти под внимание. " Идва ново потомство и те са оживени от друг набор от догатки и вярвания ", споделя Роджърс. 

" Изглежда, че го подценяваме, може би съзнателно, тъй като не желаеме да се оправяме с цената на следствията ", показва той. 

Голяма част от външната политика на Тръмп по време на първия му мандат се корени в дълготрайните трендове, даже и да беше осъществена с неговия неповторим борбен дух. " Процесът продължи при Тръмп, само че той не го стартира, той продължи там, където Обама спря ", споделя Купчан. 

Европейските водачи, които не съумеят да погледнат оттатък някогашния президент, рискуват рисково блаженство, споделя Алън. " Ако започнете да говорите с републиканските конгресмени в Камарата на представителите, те в действителност са разочаровани, че европейците не извършват отговорностите си нито към НАТО, нито към Украйна ", разяснява той, представен от Newsweek.  
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР