Лидерите на Лига и Пет звезди Матео Салвини и Луиджи

...
Лидерите на Лига и Пет звезди Матео Салвини и Луиджи
Коментари Харесай

Пред новото италианско правителство ще има трудни икономически препятствия


Лидерите на Лига и Пет звезди Матео Салвини и Луиджи ди Майо

Италианската коалиция, оформяща се 10 седмици след парламентарните избори през март, на които нямаше очевиден победител, даде обещания, които наподобяват несъвместими с европейските бюджетни правила и ще бъде мъчно, в случай че не и невероятно, да бъдат спазени.

Сред поетите задължения са понижаване на налозите за фирмите и жителите, усилване на обществените ограничения, анулация на плануваното повдигане на налога върху продажбите и анулация на пенсионната промяна от 2011 година, която увеличи внезапно пенсионната възраст.

Съюз сред антисистемното Движение " Пет звезди " и извънредно дясната " Лига " се възприемаше като малко евентуална и притеснителна вероятност от множеството анализатори преди изборите на 4 март, които не излъчиха безапелационен победител.

През последните дни обаче предизборните " врагове " се пробват да съчетаят извънредно другите си стратегии в " контракт " за взаимноприемливи политически задължения.

Общото сред стратегиите е, че са доста скъпи.

На пръв взор има възможност проектите на двете партии, които може да включат и един тип паралелна валута, да покачат бюджетния недостиг много над границата, контрактувана с Европейски Съюз, което да докара до конфликт с Европейската комисия и сътрудниците на Италия.

" Ще би трябвало да предоговорим споразуменията с Европейски Съюз, с цел да спрем задушаването на Италия ", сподели водачът на " Лигата " Матео Салвини в събота след през целия ден договаряния с сътрудника си от Движение " Пет звезди " Луиджи Ди Майо.

Универсалният приход за бедните, водещо заричане на " Пет звезди ", коства към 17 милиарда евро (20 милиарда долара) годишно. Обещанието на " Лигата " - плосък налог от 15 % за фирмите и физическите лица - се чака да понижи приходите от налози с 80 милиарда евро годишно.

Отмяната на непопулярната пенсионна промяна ще коства 15 милиарда евро, а още 12,5 милиарда евро са нужни за анулацията на плануваното покачване на налог " продажби ".

Партиите също по този начин обмислят стартирането на нова валута със особено предопределение за покриване на държавните задължения към компаниите.

" Ако бъде осъществена, това ще е най-голямата метаморфоза на италианската икономическа система в нашето съвремие ", споделя Волфганг Мюнхау, началник на лондонския мозъчен концерн Eurointelligence.

Компромис

Някои от представителите на партиите, участващи в договарянията, оферират по-прагматичен метод, който евентуално ще надделее, като вероятно предизборните обещания ще бъдат приложени единствено отчасти и последователно.

Изправена пред разочарованието на гласоподавателите, всяка партия ще може да каже, че е била принудена да направи компромис с колегата си.

Дори следователно обаче, към момента не е ясно по какъв начин всичко това ще се съчетае с уговорката на Италия да понижи бюджетния си недостиг и държавния си дълг, който е на ниво 130 % от брутния вътрешен артикул (БВП) и е най-високият в еврозоната след гръцкия.

Все множеството признаци за закъснение на стопанската система ще затруднят още повече задачата на държавното управление. Промишленото произвеждане стагнира през първото тримесечие, а бизнес доверието спадна през април до 14-месечен най-малко.

Преди изборите " Пет звезди " и " Лигата " упрекваха бюджетните правила на Европейски Съюз за хронично слабия напредък на Италия и възходящата беднотия. Те дадоха обещание да се опълчват на Брюксел като харчат повече, в случай че съумеят да влязат в държавното управление.

Сега тонът им е по-мек, а представител на " Пет звезди " сподели в петък, че проектите за повишение на бюджетния недостиг на първо време ще бъдат разисквани с Брюксел и по " вежлив " метод.

Отиващата си лявоцентристка администрация даде обещание, че бюджетният недостиг ще спадне тази година до 1,6 % от Брутният вътрешен продукт по отношение на 2,4 % през 2017 година, а следващата година ще се намали до 0,8 %, като през 2020 година ще има уравновесен бюджет.

Лидерът на " Пет звезди " Ди Майо сподели тъкмо преди изборите, че ще поддържа недостига на ниво 1,5 %, въпреки преди този момент обещаваше да го увеличи над тавана от 3 %, избран от Европейски Съюз, с цел да има опция за спомагателни разноски за държавни вложения.

Най-новата му позиция към момента не дава отговор на обещанието на Италия да балансира бюджета си, а също по този начин не подхожда на по-конфронтиращата се позиция на " Лигата ".

" Целта да се балансира бюджетът унищожи нашата стопанска система ", сподели сенаторът от " Лигата " Алберто Баняи, който е евроскептичен икономист.

" Лигата " желае да увеличи недостига до 2,8 % тази година и до 3 % през 2020 година. Баняи уточни, че ще бъдат нужни договаряния с " Пет звезди ", с цел да се намерят общи позиции по въпроса.

Слаба Европейска комисия

Според Волфанго Пиколи, съпредседател на Teneo Intelligence, опълчването на Брюксел ще има триумф измежду италианските гласоподаватели, а новото държавно управление няма какво толкоз да се опасява от Европейската комисия, която е " доста слаба и към този момент е на път да си замине ".

Комисията, на която й остава единствено година до привършване на мандата, не може да направи кой знае какво с изключение на да сложи италианските финанси под по-строго наблюдаване, а на пазарите не им пука доста за това, сподели той.

Франческо Галиети, началник на консултантската компания за политически опасности Policy Sonar, разказва икономическите ограничения на оформящата се коалиция като " много люто ядене ", само че по думите му вложителите са удовлетворени да видят, че Италия съумява да образува държавно управление.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР