Лидерите на Китай, Япония и Южна Корея повториха ангажимента си

...
Лидерите на Китай, Япония и Южна Корея повториха ангажимента си
Коментари Харесай

Китай, Япония и Южна Корея уговарят КНДР за ядрените изпитания

Лидерите на Китай, Япония и Южна Корея повториха уговорката си да прекратят нуклеарните и ракетните стратегии на Северна Корея на тристранна среща на върха във вторник, която е на фона на възходящите претенции на Пхенян за облекчение на глобите, оповестява АП.

Свободната търговия и икономическото съдействие са също измежду обсъжданите сред китайския министър председател Ли Къцян, японския министър председател Шиндзо Абе и президента на Южна Корея Мун Дже-ин в югозападния китайски град Ченду.

Ли Къцян изясни, че тримата са съгласни, че " разговорът и консултациите са единственият ефикасен метод за решение на въпросите на Корейския полуостров. "

" Ние, трите страни сме подготвени да работим взаимно с интернационалната общественост, с цел да разгадаем въпроса за полуостров Корея по политически метод ", съобщи Ли на взаимна конференция след срещата.

КНДР заплаши, че ще предприеме неуточнени дейности, в случай че до края на годината не получи облекчение на глобите. Спекулациите бяха съсредоточени върху опцията за осъществяване на нов ракетен тест, евентуално на междуконтинентална балистична ракета, способна да достави нуклеарна бойна глава.

КНДР изясни, че " коледният подарък " за Съединени американски щати, зависи от дейностите на Вашингтон.

Ли, Абе и Мун също обявиха, че са разискали по-сериозно и бъдещо районно съдействие в региона на стопанската система, околната среда и обмена сред хора.

" Всички ние се застъпваме за свободната търговия и насърчаваме икономическата интеграция. Китай счита, че отбраната на свободната търговия е от изгода за отбраната на многостранността, на международния мир ", сподели Ли.

Мун разяснява, че страните са съгласни да поддържат напъните за обновяване на договарянията сред Вашингтон и Пхенян, тъй че " денуклеаризацията и мира... в действителност могат да напреднат ".

Шиндзо Абе подлага на критика севернокорейските ракетни тествания като нарушаване на резолюциите на Организация на обединените нации и съществено заплашва районната сигурност.

" За тази цел беше доказано, че цялостното използване на резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации остава значимо и би трябвало да запазим инерцията на процеса сред Съединени американски щати и Северна Корея ".

Въпреки че Китай е най-важният източник на вложения, дипломатическа поддръжка и икономическа помощ на Северна Корея, не реализира триумф да убеди Ким Чен-ун да се откаже от нуклеарния си боеприпас. Съединени американски щати желаеха стъпки към цялостна денуклеаризация, преди глобите да бъдат анулирани, до момента в който Пекин поддържа многоетапния метод.

Тристранните срещи на върха сред Китай, Япония и Южна Корея датират от азиатската финансова рецесия през 1997 година, която опустоши бизнеса в района и подтикна към по-голяма икономическа интеграция.

Трите страни съставляват към 24% от международната търговия и имат компактно обвързани вериги за доставки, като над 720 милиарда $ в търговски покупко-продажби сред тях предходната година.

С отхвърли на администрацията на Тръмп от Транс-Тихоокеанското партньорство, Китай даде подтик за различно 16-странно съдействие - Регионално изцяло икономическо партньорство. Инерцията за реализиране на дефинитивно съглашение се забави тази година, когато китайският противник Индия съобщи, че няма да взе участие, а бъдещето на пакта остава неразбираемо.

Има преблеми и сред трите народи, които се срещнаха във вторник.

Докато Япония и Китай в последно време оставят настрани историческите си разлики, Южна Корея и Япония не престават да се борят за колонизацията на Япония на Корейския полуостров през предишния век, спор, който в този момент се разраства в жизненоважните им стопански връзки.

По-късно Мун и Абе се срещнаха, а президентът на Южна Корея дефинира двете страни като " най-близки съседи, исторически и културно " и изрази вяра, че могат да решат разликите си посредством разговор.

Но срещата приключи без пробив, като водачите не съумяха да решат разликите си във връзка с решенията на южнокорейските съдилища, които приканиха японските компании да компенсират южнокорейци за насилствения им труд през ВСВ, което е съществена спънка сред страните.

От кабинета на Мун оповестяват, че той повтаря настояванията на Сеул към Токио да анулира стъпките си за намаление на статута на Южна Корея като търговски сътрудник и стягане на контрола върху доставките на японски химикали, които се употребяват от огромните южнокорейски компании за произвеждане на компютърни чипове и смарт телефони, които са основни продукти за експорт на страната. Абе е дал отговор, че страните би трябвало да разрешат проблемите посредством диалози сред търговски чиновници.

Ли Къцян, който дава отговор за китайската стопанска система, признава за различия сред Япония и Южна Корея, само че съобщи, че това няма да промени уговорката на Китай за свободна търговия и отворени пазари. Въпреки че Китай е упрекнат във " въоръжаване " на търговията в политически разногласия и в несправедлива поддръжка на огромни държавни компании, той е водещ глас против протекционизма на фона на продължаващата комерсиална война с Вашингтон.

" Каним южнокорейските и японските предприятия да заемат преференциална позиция, да схванат необятните благоприятни условия, да завоюват повече благоприятни условия за бизнес и да осъществят по-добре взаимния триумф ", добавя Ли.

Мун акцентира, че индустриалната промяна, изменението на климата и комерсиалният протекционизъм изискват трите страни да засилят съдействието.

" Трите страни през последните 20 години си сътрудничат в разнообразни области, в това число бизнес, дипломация, просвета, продан сред хора и околна среда. Сега ние сътворяваме главен орган за съдействие в Североизточна Азия, който способства за интернационалния мир и разцвет ", изяснява Мун Дже-ин. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР