Лидерите на кипърските гърци и турци не успяха да съживят

...
Лидерите на кипърските гърци и турци не успяха да съживят
Коментари Харесай

Провал на преговорите за Кипър

Лидерите на кипърските гърци и турци не съумяха да съживят изоставения кротичък развой на разделения остров. Те се срещнаха под егидата на Организация на обединените нации за първи път от девет месеца в понеделник, съобщи Агенция Франс Прес.

Лидерът на кипърските гърци Никос Анастасиадес съобщи пред кореспонденти, че " двете страни остават на позициите си ", откакто се срещна с турския си кипърски сътрудник Мустафа Акънджъ.

Двамата водачи разискаха позиции на срещата си в следената от Организация на обединените нации буферна зона в Никозия, заяви Организация на обединените нации в изказване.

Анастасиадис сподели, че водачите не изключват опцията Организация на обединените нации да изпрати делегат в Кипър, с цел да прегледа вероятното възобновяване на договарянията.

Група кипърски гърци и турци, които се бяха събрали отвън залата, показаха вяра, че ще бъде реализиран прогрес.

Последните диалози, ориентирани към сливане на острова се проваиха в Швейцария през юли предходната година.

Напрежението в района се ускори откакто Никозия форсира търсенето на ресурси от природен газ, което се опълчи на Турция.

Анастасиадес съобщи, че договарянията за обединяване не могат да се възобновят, до момента в който Турция се пробва да блокира задграничните компании от сондиране на петрол и газ от Кипър, обвинявайки Анкара, че е " дипломация на корабната пукотевица ".

Миналия месец Европейски Съюз - на който Кипър е държава-членка, до момента в който Турция не е - осъди дейностите на Турция в източното Средиземноморие.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР