Лидерите на Израел и Ливан сключиха знаково споразумение с посредничеството

...
Лидерите на Израел и Ливан сключиха знаково споразумение с посредничеството
Коментари Харесай

Израел и Ливан тушираха десетилетия вражда с морска граница

Лидерите на Израел и Ливан подписаха знаково съглашение с посредничеството на Съединени американски щати за установяване на морската си граница. Така те сложиха завършек на десетилетия на неприязън в двустранните връзки по този въпрос и проправиха пътя за изследвания за енергийни източници в акваторията на Средиземно море, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Ливанският президент Мишел Аун подписа писмо за одобрение на съглашението в Баабда, последвано от подписа на израелския министър-председател Яир Лапид в Ерусалим, а церемонията по предаването ще се състои в базата на мироопазващите сили на Организация на обединените нации в ливанския град Накура, ситуирана на границата.

Лапид приветства договорката като " голямо достижение ", а ливанският договарящ Елиас Бу Сааб съобщи, че тя бележи началото на " нова епоха " сред двете страни, които обаче остават официално във война.

Споразумението отстранява един от вероятните източници на евентуален спор сред Израел и подкрепяната от Иран ливанска формация " Хизбула " и може да помогне за облекчение на икономическата рецесия в Ливан.

След срещата си с ръководителя на ливанския парламент Набих Бери пратеникът на Съединените щати Амос Хохщайн, който посредничи в договарянията, съобщи пред кореспонденти, че чака съглашението да се резервира даже в изискванията на промени в управленията на двете страни, визирайки, както идните избори в Израел на 1 ноември, по този начин и края на мандата на Аун на 31 октомври. Той съобщи, че съглашението може да бъде непокътнато " без значение от това кой ще бъде определен напълно скоро за идващ президент на Ливан ".

Откриването на морски енергийни източници - въпреки единствено по себе си да не е задоволително за решение на дълбоките стопански проблеми на Ливан - ще бъде огромна облага, която ще обезпечи извънредно нужната твърда валута и евентуално някои ден ще облекчи спиранията на електрозахранването в страна.

Въпреки че и Ливан, и Израел показаха удовлетворение от мирното споразумяване на разногласието, вероятностите за по-широк дипломатически пробив наподобяват далечни.

" Чували сме за Авраамовите съглашения. Днес настава нова епоха. Това може да бъде съглашението Амос Хохщайн ", съобщи Сааб, имайки поради нормализирането на връзките сред Израел, Обединените арабски емирства и Бахрейн, реализирани с посредничеството на Съединени американски щати през 2020г.

" Не всеки ден вражеска страна признава страната Израел с документално съглашение пред погледите на интернационалната общественост ", съобщи Лапид.

Ливанският президент Мишел Аун обаче омаловажи всевъзможен по-широк пробив и уточни в изказване, че договорката " няма политически измерения и въздействия, които да опонират на външната политика на Ливан ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР