Лидерите на Изправи се БГ! Ние идваме! Мая Манолова и

...
Лидерите на Изправи се БГ! Ние идваме! Мая Манолова и
Коментари Харесай

ИБГНИ и `Продължаваме промяната` внесоха жалба във ВАС срещу ръчното броене на разписки |

Лидерите на " Изправи се БГ! Ние идваме! " Мая Манолова и Николай Хаджиенов внесоха тъжба във Върховния административен съд против решението на ЦИК за ръчно преброяване на разписките от машините на изборите на 14 ноември. Тя е подкрепена и от " Продължаваме промяната ".

В петък ЦИК извърши настояването на ГЕРБ и реши, че. Промените идват с признатите методическите инструкции за секционните изборни комисии. Решението беше признато с болшинство, като срещу се оповестиха единствено представителите на ИБГНИ (Росица Митева) и Демократична България (Любомир Георгиев). 

" Това решение е директно нарушаване на Изборния кодекс и е опит да бъдат върнати операциите и опитите за крадене на избор в СИК ", съобщи Мая Манолова.

Тя напомни, че на изборите през юли имаше контролно преброяване на разписките в близо 1400 секции, като резултатите демонстрираха, че няма разминавания при отчитането на вота.

Манолова разяснява, че в този момент измененията, направени от " новото болшинство ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ ", поставят " кръст на машинното гласоподаване и на честните избори ". Тя добави още, че в ИК не е планувано преброяване на разсписките и по тази причина няма и контролните разсписки нямат никаква отбрана, поради което  са вероятни операции.

" Мнозинството ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ връща операцията и подправянето на изборните резултати. "

" Какво се промени през последния месец, с цел да си трансформират позициите Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия (...) те в никакъв случай не са подкрепяли ръчното преброяване на разписките от машините ", попита тя и добави:  " Последната спирачка пред статуквото и неговото връщане на власт(...) този удар е ориентиран против нас, Политическа партия и Демократична България. "

Съпредседателят на ИБГНИ прикани и Демократична България да внесат тъжба във Върховен административен съд, защото по време на петъчното съвещание на ЦИК  единствените двама дали своят вот с " срещу " са били представители на ИБГНИ и Демократична България.

От " Продължаваме промяната " пък обявиха, че машинният избор е средство против пазаруването и продаването на гласове.

" Машинното гласоподаване се потвърди като една от ефикасните ограничения в битката с купения избор и способства за повишение на доверието на обществото в провеждането на почтени избори в 21-ви век. Завръщането към ръчно преброяване на хартиени разписки не подхожда на тези цели и може само да сътвори излишно напрежение в изборния ден ", оповестиха от Политическа партия в позиция, изпратена до медиите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР