Лидерите на германската управляваща коалиция провеждат кризисна среща с канцлера

...
Лидерите на германската управляваща коалиция провеждат кризисна среща с канцлера
Коментари Харесай

Ангела Меркел на спешна среща след изборите в Тюрингия

Лидерите на немската ръководеща коалиция организират спешна среща с канцлера Ангела Меркел, с единствената тематика - бъдещето на обединението след политическото земетресение в провинция Тюрингия, където министър председателят беше определен благодарение на крайнодясната Алтернатива за Германия.

 © БГНЕС/Архив
Социалдемократите изискват отговор и отчетност от Християндемократическия съюз на Германия (ХДС), като подлагат на критика ръководителката ѝ Анегрет Крамп-Каренбауер, която наследи Меркел отпред на ХДС.

Избирането на Томас Кеммерих за министър-председател на Тюрингия благодарение на гласовете на Алтернатива за Германия провокира вълна на отчаяние, а той подаде оставка 24 часа по-късно.

Правителственият комисар за източногерманските провинции Кристиан Фиртър също разгласи оставката си през днешния ден, откакто през последните два-три дни беше под мощен напън от страна на канцлера Ангела Меркел.

„ Меркел ми заяви, че към този момент не мога да бъда комисар на федералното държавно управление за новите щати. По нейно предложение написах оставката си ”, написа Джирт в Twitter.

Джирте е и заместник-ръководител на Християндемократите на Меркел (ХДС) в страната.

В четвъртък новоизбраният министър председател на Тюрингия, либералът Томас Кемерих, съобщи, че подава оставка, а неговата Свободна демократическа партия ще внесе предложение за разформироване на законодателния орган в източногерманската провинция, което ще открие пътя за нови избори там.

Той бе определен за поста благодарение на крайнодясната партия Алтернатива за Германия и провокира политическо земетресение. Канцлерът Ангела Меркел осъди дейностите на нейния Християндемократически съюз, дал своя вот в блок с крайнодесните.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР