Лидерите на Германия и Унгария се събират утре за събитие,

...
Лидерите на Германия и Унгария се събират утре за събитие,
Коментари Харесай

"И Тодор Живков се оплака" - кой пръв отвори границата на комунистическа Унгария

Лидерите на Германия и Унгария се събират на следващия ден за събитие, което оказва се по целия свят като първа стъпка към края на разделянето сред капиталистическия запад и комунистическия изток в Европа. Тогава стотици западногерманци минават от Унгария в Австрия по време на алегорично разсичане на оградата по границата сред двете страни - на днешната дата преди 30 години, на събитие, проведено от дясната съпротива (част от която е и сегашният министър председател Виктор Орбан).

Разрушаването на Желязната завеса обаче стартира месеци преди времето на " Паневропейския пикник ".

Миклош Немет е огромното унгарско име зад събитията. " Никой не очакваше да стане толкоз бързо, " споделя той в извънредно изявление за " Франс прес ". Бившият министър председател е индивидът, който стартира да отстранява оградата. Тайният пакт, който след това той подписва с Михаил Горбачов, повежда към рухването на стената, просълзило тогавашния канцлер Хелмут Кол.

Граничните управляващи тогава поискали от Будапеща да реши дали оградата да се модернизира, да се построи отначало със модерна технология, или да се отстрани, с цел да се реши по различен метод въпросът с наблюдението на границата. И те, като Немет, вярвали, че третият метод е най-хубавият, и министър председателят премахнал през 1988 година разноските за поддръжка на оградата от бюджета.

" Оградата беше анахронизъм. Да не забравяме, че Виена и Будапеща дружно бяха кандидатствали за Световното ревю през 1992 година, " спомня си той. " Какво обръщение бихме изпратили на света? Представях си резултата, който би имала оградата с бодлива тел върху японски или южнокорейски турсти, с цел да отидат от Виена до Будапеща... Беше и в наш интерес, на реформаторските държав, Полша и Унгария, да отслабим базата на старите, същински ортодоксални комунистически режими. Така че имаше и идеологическа причина. "

Ключовата фраза

Така в края на януари или февруари 1989 година той споделя на австрийския канцлер Франц Враницки, че счита да отстрани оградата. Месец по-късно на среща с Горбачов за разискване на наличието на 100 хиляди руски войски и на ракети, ориентирани към Франция и Италия, Немет излага проектите на комунистическата партия да се свиат многопартийни избори.

" Споменахме, че ще съборим оградата... Той реагира, като сподели: " Не виждам проблем. Докато границата се охранява, това е ваша отговорност. " Това беше основната фраза. " През април граничните управляващи стартират да отстраняват оградата покрай чехословашката граница. През май, откакто Горбачов удържа на думата си и не се намесва, решението се оповестява обществено и светът научава - Горбанов не реагира, само че валят недоволства от комунистически водачи като Тодор Живков, Николае Чаушеску и Ерих Хонекер.

 Стар
© Associated Press

Стар " Трабант " на границата сред Австрия и Унгария, 2009 година

Горбачов не реагира яростно на заседание на Варшавския пакт. " Седях против Горбачов и няма да не помни по какъв начин ми намигна, а това бе уловено от камерата. В речта си не загатна нито едно от недоволствата, като че ли не бяха направени. От този миг нещата се форсираха, " спомня си Немет.

Предложението на австрийския външен министър Алоис Мок да среже оградата дружно с унгарския си сътрудник Дюла Хорн на гала в края на юли се посреща приветствено от Немет. " Имаше единствено дребен проблем: към този момент нямаше ограда. Трябваше да построим отначало Желязната завеса! Разбира се, не същинската, единствено 200 до 300 м тел. "

" Кол едвам не заплака "

На 19 август се чака границата алегорично да бъде отворена за няколко часа, по време на проведения от опозицията Паневропейски пикник. Източногерманците минават минути преди този момент да бъде публично оповестено.

Това е " датата, желана от десните, които претендират, че това събитие е принудило държавното управление да отвори границата, " до момента в който решението бе взето рано през август, изяснява някогашният министър председател. " Истинската дата на (официалното отваряне), 10-11 септември, в никакъв случай не се чества в Унгария ", счита Немет.

 Канцлерът на Федерална Република Германия Хелмут Кол с унгарския министър председател Миклош Немет пият кафе в Будапеща, 17 декември 1989 година
© Associated Press

Канцлерът на Федерална Република Германия Хелмут Кол с унгарския министър председател Миклош Немет пият кафе в Будапеща, 17 декември 1989 година

Според него повода за забавянето - месец разлика сред решението и отварянето - е в потребността Будапеща и Виена да решат по какъв начин да направляват потока от хора. " Бе невъможно да се устоят 60 до 70 хиляди души. Икономиката ни бе в неприятно положение. Знаех, че би трябвало да се вземе мъчно решение. Обадих се на Кол рано през август. Накрая се срещнахме на 25 август в замъка Гимних край Бон. Казах му, че в случай че е подготвен да одобри толкоз хора, ще отворим границата. Когато му го споделих, в очите му се появиха сълзи. Едва не заплака. " Кол питал дали Горбачов поддържа решението. С образци Нимет му обяснил, че няма потребност руският водач да го утвърди.

Берлиската стена пада месеци по-късно. " Никой не очакваше, че ще стане толкоз скоро, " счита Нимет. А в случай че някой твърди, че е знаел, лъже, уверен е той.

" Унгарците напрвихме това, което ни даде ориста. Отварянето на границата не бе решение на един човек. " Попитан за сегашната ограда по унгарската граница, изяснява: " Не имам вяра в огради... в днешния свят те не вземат решение проблемите. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР