Лидерите на ГЕРБ и Продължаваме промяната - Демократична България са

...
Лидерите на ГЕРБ и Продължаваме промяната - Демократична България са
Коментари Харесай

Управляващите договориха регламент за избор на регулаторите

Лидерите на ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " са се договорили за правилник, по който да се избират регулаторите. Това обявиха самите те след среща в Народното събрание.

Заради постигнатото единодушие по новия правилник, водачите на двете обединения ще помолят новоизбраните шеф и подуправител на НЗОК да си подадат оставките, с цел да може изборът им да мине по новия правилник.

Именно изборът на зам.-шеф на Здравната каса докара през вчерашния ден до остри пререкания в Народното събрание.

" Заради опорочения избор на управлението на НЗОК ще отправим молба към двамата да създадат крачка обратно без това да е обвързвано с някакъв упрек към тях, с признателност за готовността им, с цел да можем да стартираме процедурата на чисто по новия правилник. Всички останали назначения ще изчакат този правилник ".

Това коментира съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се изрече ласкаво за финансовия министър Асен Василев, с който са в много обтегнати взаимоотношения в последно време.

" Току-що разбрахме, че последния месец имаме с над 1 милиарда събрани от Данък добавена стойност доходи. В момента дефицитът е 0,6%, в този момент отиват на среща с немското управление, с цел да търсят поддръжка за еврозоната.

Доста неща за данъчните закони си говорихме градивно. И когато водим едни естествени диалози без нервност и викове от първия ред, можем да намерим консенсус по всички тематики ", сподели водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той удостовери, че ГЕРБ ще поддържа законите по Бюджет 2024, в това число и този на НЗОК.

" След вчерашния ден, в който всички видяхме, че проявлението на мускули води до там, че всички потъваме в една говорилня, която нито е съвременна, нито е наложителна за българския парламент, тъкмо противоположното. Затова организирахме час и половина диалог - бюджетът на касата и на страната ще бъдат подкрепени.

Водим с Христо Иванов диалог за конституционната промяна, той е водещ там и там ще ни би трябвало и Движение за права и свободи. Така че се договорихме по всички въпроси ", сподели Борисов.

Самият Василев съобщи, че за първи път от над 20 години през ноември страната събира повече налози, в сравнение с е похарчила и ще има понижение на недостига от 0,8% на 0,6%. Това ни разрешава напълно умерено да се поберем в условието за 3% недостиг.

" Данъчните ограничения за събиране на налозите стартират да дават резултат. Събираемостта се подвига доста, тъй че сме на път да си преизпълним бюджета с по-малък недостиг от заложеното. Има ясна рамка за бюджета за следващата година, има някои неща да се договорят за данъчните закони, само че това е една постоянна основа за нашата съществена цел за следващата година - да влезем в еврозоната ", съобщи Василев.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР