Лидерите на ГЕРБ и Продължаваме промяната - Демократична България Бойко

...
Лидерите на ГЕРБ и Продължаваме промяната - Демократична България Бойко
Коментари Харесай

Борисов, Петков и Пеевски предлагат парламентът да заседава извънредно следващата седмица

Лидерите на ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " Бойко Борисов и Кирил Петков в съучастничество с ръководителя на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски са внесли проекторешение в деловодството на Народното събрание, с което оферират този петък (15 декември) депутатите да почиват, а вместо това идната седмица да заседават изключително в понеделник и вторник. Към момента не са известни аргументите за какво тримата депутати упорстват да няма пленарно съвещание в петък.

Предлага се в първия ден да бъдат изслушани министрите на културата и на районното развиване и благоустройството Кръстю Кръстев и Андрей Цеков по тематиката за демонтажа на Паметника на руската войска, каквото искане имаше от страна на Българска социалистическа партия, както и да бъде извикан министър председателят Николай Денков, който да даде доклад за резултатите от извършените съвещания на Европейския съвет.

В програмата за съвещанието е планувано да бъдат прегледани още:

проекторешението за задължаване на Министерския съвет за предприемане на дейности по построяването на 7-и и 8-и блок на АЕЦ " Козлодуй " с технологията AP 1000.

общия законопроект на ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи, който регламентира периодите за отвод от дерогацията за съветския петрол. Миналата седмица трите обединения се договориха срокът за отпадане на дерогацията да бъде 1 март, а от 1 януари 2024 година да отпаднат квотите за експорт.

Тримата депутати оферират изключителното съвещание във вторник (19 декември) да бъде отдадено напълно на гласуването на второ четене на предложенията за промени в Конституцията. За тази събота (16 декември) е планувано те да бъдат прегледани от отрасловата комисия в Народното събрание.

За да влязат в действие предложенията на Борисов, Петков и Пеевки обаче, Народното събрание би трябвало да се събере, с цел да ги гласоподава, а това към този момент наподобява мъчно осъществимо поради поръчките на опозицията. Заради преместването на Паметника на руската войска " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН " бойкотираха съвещанието на Народното събрание и се заканиха, че ще продължат с дейностите си, в случай че не бъдат изпълнени настояванията им за преустановяване на демонтажните действия. Засега тактиката на трите обединения е да окупират трибуната и да не дават опция други депутати да стигнат до нея за изявления.

Ако опозицията предприеме различен метод, а точно да не взе участие в съвещанията, то ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България и Движение за права и свободи биха имали задоволително гласове (168), с цел да одобряват законопрокети, защото нужния най-малко за започване на съвещание и гласоподаване на закони е 121.

От " Продължаваме промяната - Демократична България " въпреки и възмутени от дейностите на опозицията, не демонстрираха предпочитание за отстъпки, а в противен случай, обявиха, че в случай че би трябвало, ще работят и в събота, и в неделя, само че и законите ще бъдат признати и паметникът ще бъде изместен.

Освен гореизброените законопроекти и проекторешения до края на годината Народното събрание би трябвало да одобри дефинитивно и бюджета за 2024 година По неофициална информация е допустимо да се наложи депутатите да пресечен ваканцията си, която по устав стартира на 23 декември и продължава до 10 януари, и сред коледните и новогодишните празници да се съберат, с цел да довършат изостаналите задания.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР