Лидерите на Г-7 се похвалиха, че са намерили начин да

...
Лидерите на Г-7 се похвалиха, че са намерили начин да
Коментари Харесай

Какво ще означава златното ембарго на Запада за Русия?

Лидерите на Г-7 се похвалиха, че са намерили метод да нанесат още един сериозен удар върху приходите на Русия. Забраната за изкупуване на злато визира втория експорт на Русия след силата, радва се държавният секретар на Съединени американски щати. Последствията от новия санкционен удар обаче евентуално ще разочароват груповия Запад. Защо новите наказания не са толкоз тежки, колкото се надяват водачите на Г-7?

Западът реши да нанесе нов удар върху облагите на Русия и да забрани износа на злато. Четири страни оповестиха такова ембарго - Англия, Съединени американски щати, Канада и Япония. Германия и Франция поддържаха тези наказания, които бяха резултат от срещата на Г-7. Те обаче не могат да ги одобряват сами, защото би трябвало да обсъдят този въпрос с други членки на Европейски Съюз. Най-вероятно налагането на ембарго върху златото от Русия от Европейския съюз е единствено въпрос на време, належащо е привършване на всички формалности.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън твърди, че това ще нанесе забележителен удар върху главния съветски експорт. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен споделя, че това визира „ втория най-печеливш експорт на Русия след силата. „ Отказът на страните от Г-7 да внасят злато от Русия ще я лиши от доходи с към 19 милиарда $ годишно “, пресметна Блинкен.

По данни за 2021 година Русия е продала 301 тона на външни пазари за 19 милиарда $ по настоящи цени. Според анализаторите на „ Фрийдъм Финанс “, Англия е купила главната част от съветското злато - 90% - предходната година за 15,4 милиарда $ (защото Лондон е най-големият център за търговия с благородни метали дружно с Ню Йорк). Освен това в Европа Швейцария е купила съветско злато за 422 милиона $, а Германия за 318 милиона $. Плюс това златото в размер на 1,134 милиарда $ е закупено от други вносители от " другарски " страни.

Любопитно е, че груповият Запад толкоз шумно разгласи новия удар върху съветските приходи, до момента в който в реалност възбраната за търговия със злато с съветско в Лондон беше въведена още през март 2022 година

„ Това се случи, когато Лондонската асоциация на благородните метали анулира интернационалното узаконяване на съветски златни кюлчета, когато поставяха щемпел върху кюлчето, че дава отговор на тестът и може да бъде позволено до интернационалния пазар. Оттогава ние не доставяме кюлчета за Европа, Канада или Съединени американски щати “, споделя Алексей Вязовски, вицепрезидент на „ Златен монетен двор “.

Защо тогава страните от Г-7 подвигнаха подобен звук към формалното налагане на наказания? Първо, това е причина да се добави тежест към срещата на страните от Г-7, на която би било срамно политиците да не обиден тематиката за Русия и да не я санкционират по никакъв метод. И към този момент не е толкоз просто се откри ново наказване, което звучи мощно, само че не убива в допълнение стопанските системи на развитите страни.

Второ, това може да е остроумен ход в опит да се санкционират други страни. „ Може би сходно изказване беше направено на равнище Г-7, с цел да подведе други страни под вторични наказания “, не изключва Вязовски.

Предвид формалността на формалните наказания, ударът против Русия може да не е толкоз тежък, колкото Съединени американски щати се пробват да показват.

От една страна, приходите от експорт на злато са в действителност обилни. Дори от експорт на оръжие Русия печели по-малко – 13 милиарда $ през 2020 година И въпреки всичко в общия приход това не е сериозен дял. Дори износът на агропромишлени артикули като цяло носи доста по-значителни пари - през 2021 година той беше 34 милиарда $. А общите доходи на Русия от експорт през предходната година възлизат на 498 милиарда $. „ През 2021 година приходите в бюджета от експорт на злато възлизат на към 7,57%, през тази година ще са към 5,35%, като се вземат поради измененията в $ “, считат анализаторите от „ Фрийдъм Финанс “.

Второ, Русия има всички шансове да пренасочи износа на злато от Запада към Изтока.

„ Русия към този момент следи скок в търговията със злато с Обединените арабски емирства. Донесохме всеобщо слитъци в Дубай. Индия и Китай скоро ще се причислят “, споделя Вязовски. Дубай евентуално се е трансформирал в подобен златен център за Русия, посредством който всеки, който желае, може да си купи съветско злато.

Експертът прави паралел с продажбата на съветски нефт, където Индия внезапно се трансформира в главен покупател. Индийците купуват съветски нефт с отстъпка от към 30 $ по отношение на международната цена и по-късно могат да го употребяват за свои потребности или да го препродават на други на пазарна цена, печелейки от препродажба.

Вязовски е убеден, че Индия и Китай, като двата най-големи консуматори на злато, също ще станат дейни купувачи на съветското злато, както и ОАЕ. „ Свидетели сме на унищожаването на международната търговия. Дори Китай към този момент стартира да се тревожи и да разпродава доларовите си запаси, тъй като схваща, че те могат елементарно да бъдат блокирани, в случай че не друго. А златото се съхранява вкъщи нищо не го заплашва. Второ, Индия и Китай са главните производители и консуматори на бижута “, споделя Вязовски. Следователно съветското злато най-вероятно ще откри нов покупател тъкмо от другата страна на " барикадите ".

„ В актуалния свят в действителност е доста мъчно да се забрани нещо. Русия заема съвсем 10% от международния рандеман на злато. Златото е ликвидна валута. Когато парите спрат да работят, златото ще продължи да се движи. Водата постоянно ще откри дупка “, споделя вицепрезидентът на компанията „ Златен монетен двор “.

„ Друг вид за намаляване на резултата върху златодобивната промишленост е увеличението на покупките на злато в запасите на Централната банка на Руската федерация. Ако регулаторът реши да усили покупките на злато на вътрешния пазар, това може доста да поддържа промишлеността “, сподели Дмитрий Пучкарев, специалист по фондовия пазар. Когато държавното управление върне „ бюджетното предписание “, би било разумно да насочи свръхпечалбите от продажбата на нефт и газ (а цените не престават да порастват там) за закупуване на злато и юан вместо „ недостъпни “ долари и евро.

Що се отнася до цената на златото, няма явен отговор дали цените ще се покачат на фона на публична възбрана. Първо, ембаргото, оповестено от страните от Г-7, е по-скоро условност, алегорична.

Второ, има подозрения, че цените на златото в този момент са изкуствено лимитирани. „ През 2020 година беше подложен исторически връх от близо 2000 $ за тройунция. Сега сме на същото ниво. Очевидно е обаче, че цената на златото се манипулира от централните банки на развитите страни. Те имат мълчешком съглашение да не пускат златото над несъмнено равнище, с цел да не стане съперник на техните валути, които централните банки на развитите страни могат да отпечатват в неограничени количества. Когато се доближи това равнище, те стартират всеобщо да продават злато от трезорите си, което смъква цената. Плюс това е допустима операция посредством пазара на " хартиено " злато - деривати, фючърси и впрочем. Аз съм песимистичен към тези операции, само че времето ще покаже докога ще могат да мамят пазара. Но не можете да мамите безпределно “, споделя Алексей Вязовски.

Поради това е много мъчно да се планува цената на златото. „ Ако теоретично приемем, че Централната банка на Русия афишира прехвърлянето на петролни долари или като цяло цялата търговия със злато, тогава цените ще скочат до 7000 $ или даже 10 000 $ за унция. И това няма да бъде границата “, споделя Вязовски.

Що се отнася до вътрешното търсене, съветското държавно управление отстрани 13% налог върху приходите на физическите лица и 20% Данък добавена стойност върху продажбата на кюлчета до края на 2023 година, с цел да могат хората да държат спестяванията си в злато.

„ Бум “ в покупките на физическо злато от популацията се следи през март, когато Данък добавена стойност беше анулиран, по-късно настъпи вторият „ взрив “ след премахването на налога върху приходите на физическите лица, само че в този момент няма ново търсене.

„ Оборотът от продажби на кюлчета се е нараснал, само че не може да се каже, че е мощен. Направено е доста, само че има още доста да се направи. Например юридическите лица не могат да търгуват с кюлчета. Физическите лица също не могат да търгуват между тях. Кюлчетата могат да се продават единствено на банки, а банките доста не са склонни да изкупуват назад кюлчета, изискват експертизи и впрочем. Все още би трябвало да работим в тази посока “, заключава Вязовски.

Не забравяйте, че златокопачите към момента имат избор - да продават в чужбина или на Руската централна банка. Но, първо, ЦЛ на РФ купува злато с 15% отстъпка от пазарната цена. Второ, заплаща в рубли. А миньорите на злато би трябвало да дават заеми в задгранична валута и да купуват вносно съоръжение, тъй че им трябват валутни доходи. За миньорите като цяло може да бъде мъчно първоначално да възстановят бизнеса си, фокусиран върху Лондон, световният център за търговия със злато.

„ Санкциите против златото може да са чувствителни за промишлеността, защото по-голямата част от добивания в Русия метал – повече от 80% през 2021 година – се изнася “, отбелязва Пучкарев. Според него всички съветски златодобивни компании може да се сблъскат с нуждата да продават злато с отстъпка. „ Полюс “ ще бъде в най-хубава позиция, защото делът на приходите от експорт през 2021 година е под 2%. " Полиметал " през 2012 година получава към 12% от приходите от експорт за Европейски Съюз и 56% като цяло от продажби отвън Руската федерация. Основният пазар на външни продажби беше Казахстан - 35% от общите доходи. Все още не е ясно по какъв начин Казахстан ще реагира на налагането на наказания от страните от Г-7 и вероятно от Европейски Съюз. От друга страна, резултатът от глобите може да бъде понижен заради обстоятелството, че производството на „ Полиметал “ е диверсифицирано със сребро “, отбелязва Пучкарев.

Четвъртата златна компания на Русия „ Петропавловск “ към този момент има проблеми. В средата на май тя не съумя да изплати в точния момент отговорности по еврооблигации, деноминирани в долари на стойност 12,36 милиона $. Преди това компанията не можеше да заплати заема на „ Газпромбанк “. Факт е, че златодобивната компания е записана във Англия, само че е имала заем от „ Газпромбанк “, която е включен в английския санкционен лист в края на март. В резултат на това „ Петропавловск “ не съумя да преведе пари в съветска банка за погасяване на заема.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР