Лидерите на Г-7 подписаха в края на срещата си в

...
Лидерите на Г-7 подписаха в края на срещата си в
Коментари Харесай

Г-7 не стигнаха до решение за търговския конфликт

Лидерите на Г-7 подписаха в края на срещата си в Канада през вчерашния ден компромисен текст за търговията, който обаче не урежда спора с митата сред Съединени американски щати и шестте им сътрудници, съобщи Франс прес.

"Ние подчертаваме основната роля на интернационална комерсиална система, учредена на правила, и продължаваме битката с протекционизма ", декларират те в заключителното официално съобщение от 28 точки на осем страници, в съгласие след сложни договаряния.

Споменаването на нужните групови "правила " беше условие на европейците. Частта от текста, отдадена на търговията, за разлика от частта за климата, е подписана от седемте страни от групата, в това число Съединени американски щати. Текстът дава отговор на някои условия на американския президент Доналд Тръмп - употребява се думата "реципрочна " за търговията, която също по този начин би трябвало да бъде "свободна, равноправна и взаимно преференциална ", и се прецизира: "Ние се ангажираме да модернизираме СТО (Световната комерсиална организация), с цел да я създадем по-справедлива допустимо най-скоро. Ще създадем всичко по силите си, с цел да понижим митническите бариери, немитническите бариери и дотациите ".

В знак, че настоящите разногласия за търговията не са уредени, домакинът на срещата, канадският министър председател Джъстин Трюдо, удостовери, че неговата страна ще приложи от 1 юли митата в отговор на тези, наложени от Вашингтон върху стоманата и алуминия.

"Тези нелегитимни мита би трябвало да получат равностоен отговор ", сподели той на заключителната конференция, като акцентира, че ответните ограничения ще бъдат приложени "без съмнение ".

Френският президент Еманюел Макрон също удостовери, че ответните ограничения, решени от Европейския съюз, ще бъдат приложени от юли.

"По тази тематика няма смяна. Зависи от това дали Съединени американски щати ще решат да създадат крачка обратно ", съобщи той на финалната конференция.

Самият Тръмп, който дойде финален и си потегли пръв от срещата, не смекчи недоволствата си от комерсиалните сътрудници Европейски Съюз и Канада. В серия от туитове през вчерашния ден той още веднъж ги упрекна, че се възползват от Съединени американски щати ( "касичката-прасенце, в която всички бъркат ") само че прогласи: "След доста десетилетия справедливата и реципрочна търговия ще се случи! "

Трюдо закри срещата с укор към комерсиалните закани на Тръмп, като ги назова "доста обидни ". "Канадците са общителни и рационални, само че не търпят да ги заплашват ", съобщи той, представен от ДПА.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР