Лидерите на Г-7, които провеждат среща на върха в Германия,

...
Лидерите на Г-7, които провеждат среща на върха в Германия,
Коментари Харесай

Лидерите на Г-7 обмислят ограничаване на цените на експортния руския петрол

Лидерите на Г-7, които организират среща на върха в Германия, обмислят съглашение за налагане на " ограничаване на цените " на изнасяни от Русия нефт в опит за по-нататъшно ограничение на способността на Москва да финансира продължаващата повече от четири месеца война в Украйна.

Целта би била необятен кръг от страни, излизащи и отвън рамките на Г-7, да наложат таван на цената, плащана за съветския нефт, с цел да лимитират финансовата изгода за военната машина на Кремъл от растящата цена на суровия нефт, показва " Файненшъл таймс ". Това също по този начин ще смекчи въздействието на по-високите цени на силата върху западните стопански системи, заяви БНР.

Идеята беше мощно разпространявана от Съединени американски щати. Въпреки че Германия от дълго време има запаси във връзка с това, последните мнения на немски публични лица допускат, че Берлин се приближава до концепцията.

Шарл Мишел, ръководителят на Европейския съвет, сподели в неделя, че водачите ще обсъдят горната граница на цените на петрола в идващите часове, наблягайки нуждата от " ясна визия " и осъзнаване на вероятните странични резултати.

Подобна договорка обаче ще изисква поддръжката на всички 27 страни членки на Европейски Съюз, като ръководещите в Брюксел ще би трябвало да разрешат сложни въпроси за това по какъв начин ще работи и ще се вмести това в санкционните режими на Съединени американски щати, Англия, Европа и Япония.

През май Европейски Съюз се съгласи с поетапна възбрана на доставките на съветски нефт по море, като в същото време позволи краткотрайна деругация за суровия нефт, доставян по водопровод. Очаква се ограниченията да понижат износа на съветски нефт за Европейски Съюз с 90 % до края на тази година, припомня финансово издание.

Лидерите на Г-7 се срещат в миг, когато последствията от войната в Украйна хвърлят все по-голяма сянка върху международната стопанска система. Блокадата на украинските пристанища увеличи цените на храните, а решението на Русия да понижи доставките на газ за Европа заплашва да провокира енергийна рецесия.

Тъй като инфлацията се повишава и централните банки реагират с по-агресивно повишаване на лихвените проценти, в сравнение с чакат финансовите пазари, икономистите от цялостен ​​свят намаляват прогнозите си за международния напредък, като някои даже предизвестяват за риск от идна криза.

Домакин на срещата на Г-7 в първокласния баварски курорт Шлос Елмау е немският канцлер Олаф Шолц. Към него се причислиха водачите на Съединени американски щати, Англия, Франция, Италия, Япония и Канада и висшите представители на Европейски Съюз. Аржентина, Южна Африка, Сенегал, Индонезия и Индия също са поканени като страни-партньори.

В неделя водачите на Г-7 оповестиха, че ще забранят вноса на съветско злато като част от напъните за усилване на глобите против Москва.

По отношение на Украйна Г-7 ще има за цел да съобщи " обръщение за единение " и " сигнал за продължаваща поддръжка " на Киев. Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще се причисли към срещата на върха посредством видео връзка в понеделник.

Идеята за таван на цената на петрола идва в миг, когато специалистите се тормозят, че глобите против Русия рискуват да имат противоположен резултат. Въпреки западните ограничавания върху вноса на съветски нефт, приходите на Русия от износа на значимата енергийна суровина не са спаднали, защото в това време цената на суровия нефт се увеличи внезапно.

Преди срещата на Г-7 Шарл Мишел сподели:

" Искаме да сме сигурни, че задачата е да се насочим към Русия, а не да вършим нашия живот по-труден и комплициран. Трябва да сме сигурни, че в случай че вземем такова решение, има ясна визия, ясно общо схващане за това кои са директните последствия и какви могат да бъдат страничните последствия ". Той също по този начин сподели, че Европейски Съюз е подготвен да вземе решение със своите сътрудници, само че акцентира, че е " деликатен и внимателен " по тематиката.

Високопоставен немски чиновник уточни пред " Файненшъл таймс ", че са в ход " интензивни полемики " за това по какъв начин да се приложи таван на цените на съветския нефт за експорт и да се работи със западните и японските наказания против Москва.

" Проблемите, които би трябвало да решим, не са тривиални, само че сме на прав път към реализиране на съглашение ", означи той.

Съгласно схемата за ограничение на цените на съветския нефт, Европа ще ограничи съществуването на корабни и застрахователни услуги, които разрешават превозването на съветски нефт по целия свят, като изисква услугите да бъдат налични единствено в случай че таванът на цените се съблюдава от съответния вносител на нефт. Подобно ограничаване за достъпността на американски финансови услуги може да даде на схемата в допълнение влияние.

Немският канцлер Шолц акцентира, че концепцията ще изисква необятно присъединяване в целия свят, с цел да бъде ефикасна.

Това също по този начин ще изисква от Европейски Съюз да промени възбраната си за обезпечаване на доставки на съветски недопечен нефт — въведена във връзка със възбраната за импорт на нефт по море, съгласно шестия пакет на наказания — нещо, което се нуждае от утвърждението на всички 27 страни членки на Европейски Съюз.

Обединеното кралство ще би трябвало да се включи, като се има поради, че то е център на застрахователния пазар на Lloyd`s of London. Европейски Съюз и Обединеното кралство към този момент се споразумяха да координират застрахователната възбрана, само че Лондон към момента не е финализирал своята скица за нейното използване.

На срещата си на върха водачите на Г-7 също по този начин ще обсъдят по какъв начин да предотвратят световна " рецесия на глада " на фона на възходящата продоволствена неустановеност, породена от войната в Украйна. Те също по този начин ще обсъдят немско предложение за " клуб за климата ", в който участващите страни ще координират напъните си за декарбонизация на техните стопански системи.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР