Лидерите на Г-20 имат силата да рестартират климатичната криза, която

...
Лидерите на Г-20 имат силата да рестартират климатичната криза, която
Коментари Харесай

Гутериш: Г-20 може да се справи с климатичната криза, но правилата трябва да се променят

Лидерите на Г-20 имат силата да рестартират климатичната рецесия, която " излиза отвън надзор ". Това сподели Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш в тирада в Ню Делхи , столицата на Индия, която ще ръководи Г-20 този уикенд, заяви " Ройтерс ".

Той прикани водачите на Г-20 да преформатират световните финансови правила, които съгласно него са остарели и несправедливи.

" Климатичната рецесия се утежнява трагично, обаче на груповия ни отговор му липсва упоритост, надеждност и необходимост ", посочи той. Г утериш изиска от Г-20 да се ангажират да поддържат парижкото съглашение от 2015 година за ограничение на покачването на междинната световна температура до под 2°C.

" Предложих Пакт за взаимност в региона на климата съгласно който да се постанова на огромните замърсители да поставят спомагателни старания за понижаване на излъчванията, а по-богатите страни да поддържат нововъзникващите стопански системи ", изясни Гутериш.
 Гутериш изпратил предлагането на Организация на обединените нации за зърнената договорка в Москва
Гутериш изпратил предлагането на Организация на обединените нации за зърнената договорка в Москва

По думите на Гутериш, Организация на обединените нации е взела " под внимание всички въпроси на Русия "

Планът приканва развитите страни да доближат нулево равнище на излъчванията до 2040 година, а нововъзникващите стопански системи до 2050 година В него е препоръчано последователно прекъсване на въглищата до 2030 година в страните от Организация за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) и 2040 година във всички останали.

" Кризата с климата излиза отвън надзор. Но страните от Г-20 имат надзор ", сподели той. " Заедно страните от Г-20 са виновни за 80% от световните излъчвания. Полумерките няма да предотвратят цялостния срив на климата. "

Гутериш също по този начин прикани водачите на Г-20 да обезпечат тласък от минимум 500 милиарда $ годишно за реализиране на задачите за стабилно развиване.

Според него също така е нужен ефикасен механизъм за погашение на задълженията за по-бедните страни. Той би трябвало да включва по-дългите периоди на кредитиране и по-ниските лихви при по-справедливи условия.

По думите му световната финансова архитектура е " остаряла, нефункционална и несправедлива ". Гутериш настоя, че тя се нуждае от дълбока структурна промяна. " Същото може да се каже и за Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ", добави той.
 Членовете на Г-20 са
Членовете на Г-20 са " съвсем подготвени " с декларацията на водачите, споделя Индия

Декларацията на водачите, ще бъде " глас " на световния юг и разрастващите се страни
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР