Лидерите на Европейския съюз ще обсъдят различни варианти за таван

...
Лидерите на Европейския съюз ще обсъдят различни варианти за таван
Коментари Харесай

ЕС разглежда варианти за динамичен таван на цените на газа

Лидерите на Европейския съюз ще обсъдят разнообразни разновидности за таван на цените на газа, в това число ново предложение за " краткотраен динамичен ценови кулоар ", което би трябвало да бъде импортирано от Европейската комисия на следващия ден, оповестява " Евронюз ".

Това ще се случи по време на срещата в края на тази седмица, цитира news.bg.

27-те страни членки на Европейски Съюз са в задънена улица от седмици по отношение на това дали и по какъв начин да бъде натрапен таван на цените на газа като част от напъните за усмиряване на растящите цени на силата, до момента в който Европа наближава зимата с нищожен съветски газ, рецесия на разноските за живот и допустима криза.

Синьото гориво нарастна, защото Русия понижи доставките за Европа след нахлуването си в Украйна и поради наложените ѝ наказания от Запада. Това принуди множеството страни от Европейски Съюз да изискат таван на цената на газа, макар че не са съгласни с неговия дизайн.

Някои страни, в това число Германия - най-големият газов пазар в Европа, остават срещу сходна мярка. Според тях ограничението на цените може да докара до повишение на търсенето на газ или да накара страните да се борят за привличане на доставки от международните пазари.

Няколко страни, които поддържат слагането на ценови таван на газа, пък се тревожат, че Европейска комисия няма да показа препоръчаните от тях разновидности.

Европейската комисия би трябвало да предложи енергийни ограничения за справяне с рецесията на следващия ден, преди срещата на водачите.

Предложението ще включва " динамичен ценови предел " за преводи в Dutch Title Transfer Facility (TTF) - показателят, който се употребява като главен бенчмарк за газ, търгуван в Европейски Съюз, оповестява " Блумбърг ".

По-рано този месец ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен показва в писмо до водачите на Европейски Съюз, че TTF към този момент не е внушителен за цената на вносното синьо гориво, който преди беше доминиран от евтиния импорт на съветски тръбен газ.

Вместо това газовият пазар в Европейски Съюз в този момент се преориентира към полутечен природен газ, доставян от Съединени американски щати или Катар, за който Комисията желае да създаде нов ценови показател.

Последните изводи от срещата на върха на Европейски Съюз демонстрира, че европейските водачи ще се съгласят да " проучат краткотраен динамичен ценови кулоар " за природния газ, до момента в който не бъде въведен различен бенчмарк за цената на синьото гориво в Европейски Съюз.

Белгия, Гърция, Италия и Полша желаят ценови кулоар за покупко-продажби на едро, което би означавало ценови диапазон с централна стойност под пазарната цена. Техните хрумвания бяха изложени в общ документ, показан по-рано този месец.

Няколко страни от Европейски Съюз предложиха ограничение на неустойчивостта на газовия пазар посредством въвеждане на " динамичен ценови кулоар ", с цел да се предотврати прекомерното нарастване или намаляване на цените, като в същото време се подсигурява, че Европа може да купува газа, от който се нуждае, на международните пазари.

В плана се показва, че водачите също ще " проучат краткотрайна рамка на Европейски Съюз за ограничение на цената на газа при производството на електрическа енергия на равнище, което оказва помощ да се понижат цените на електрическата енергия, без това да води до изцяло увеличено ползване на газ ".

Според дипломати е допустимо да се реализира консенсус за ограничение на цената на газа, употребен за произвеждане на електрическа енергия, прочут като " иберийския модел " след скица, приложена от Испания и Португалия през юни, макар че някои се притесняват, че това може да увеличи търсенето на газ в Европейски Съюз.

Уточнява се, че изследването на няколко разновидността в проектозаключенията за срещата на върха не значи, че някои от тях или всички безусловно ще бъдат контрактувани. Идеята е да се подсигурява, че няма отхвърлени решения преди срещата на водачите на Европейски Съюз.

Посланиците на Европейски Съюз ще проведат изключителна среща в Люксембург късно в през днешния ден, с цел да обсъдят въпроса, изясни посланик.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР