Лидерите на Европейския съюз се събират днес на извънредна среща,

...
Лидерите на Европейския съюз се събират днес на извънредна среща,
Коментари Харесай

ЕС се готви днес да одобри ново отлагане на Брекзит, но с условия

Лидерите на Европейския съюз се събират през днешния ден на изключителна среща, отдадена на Брекзит. Премиерът Тереза Мей ще би трябвало да показа на сътрудниците си ясна причина за наново удължение на преговорния интервал. Ако не бъде контрактувана нова дата, Англия ще би трябвало да напусне блока без договорка на 12 април, само че съгласно дипломати това е малко евентуално да се случи.

Агенция " Ройтерс ", базирайки се на план за изводи на утрешната среща, до който е получила достъп, заяви, че Европейски Съюз ще даде на Англия нова пролонгация за Брекзит при известни условия, в това число тя да организира избори за Европейски парламент. Ако Англия не извърши това изискване, Европейският съюз ще приключи участието й на 1 юни.

Според плана Европейски Съюз " ще се съгласи на удължение (на срока), с цел да даде опция за ратификация на съглашението за излизане " на Великобритания) ". Но удължаването може да бъде прекъснато, в случай че преди да изтече, и Европейски Съюз, и Англия ратифицират съглашението за Брекзит. Европейски Съюз ще изиска удълженото оставане на Англия да не подкопава по никакъв метод главните институции на блока.

" Ако Обединеното кралство е към момента член на Европейски Съюз на 23-26 май 2019 година и в случай че не е утвърдило Споразумението за отдръпване до 22 май 2019 година, то би трябвало да създаде избори за Европейски парламент според закона на Съюза. Ако Обединеното кралство не извърши това обвързване. отдръпването ще се състои на 1 юни 2019 година ", се споделя в плана.

Какво изиска Англия?

Миналата седмица Мей изиска с писмо до ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск къса пролонгация до 30 юни с предпочитане да има договорка до 23 май, с цел да не се организират евроизбори във Англия. Тази дата значи, че Англия ще може да излезе от Европейски Съюз преди новият Европейски парламент да стартира да заседава, което ще се случи през юли. Евроизбори обаче ще би трябвало да се проведат на 23 май, в случай че тогава Англия към момента е страна членка.

От писмото на премиера стана ясно, че тя се надява да убеди Европейски Съюз, че има проект какво да прави прз този спомагателен интервал – той ще даде време за продължение на договарянията с лейбъристите и реализиране на междупартийно съглашение, отбелязва " Гардиън ".

Въпреки всички компликации, Европейски Съюз въпреки всичко може да се споразумее за краен период до 30 юни или да излезе със собствен личен график, както при предходния Европейски съвет. Туск поддържа концепцията за гъвкаво удължение с до една година с алтернатива за по-ранно овакантяване, в случай че съглашението за отдръпването бъде утвърдено от Народното събрание.

 Доналд Туск
© Reuters

Доналд Туск

В писмо до евролидерите преди срещата той съобщи: " Досегашният ни опит, както и разделянето в английския парламент, демонстрират, че е малко евентуално одобряването на постигнатото съглашение сред Европейски Съюз и Лондон да завърши до юни ". По неговите думи пролонгация до юни би повишила опасността от нови краткотрайни отлагания и изключителни срещи на върха с къси периоди. Това би хвърлило сянка над работата на останалите страни от Европейски Съюз в идващите месеци, написа Туск. Той разяснява, че съществува и опция някоя последваща пролонгация да не получи утвърждение и по този начин да се стигне до инцидентна разлъка без уредени правила.

Вчера основният договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние сподели, че блокът е подготвен да даде пролонгация, само че " продължителността й би трябвало да подхожда на нейната цел ".

Как се стигна дотук?

Това е вторият специфичен Европейски съвет за Брекзит. Първият бе на 25 ноември, когато беше реализирано съглашение сред английското държавно управление и ЕС-27 за съглашението за отдръпването и политическата декларация за бъдещите отношение след Брекзит.

От тогава изминаха повече от четири месеца, по време на които съглашението бе отхвърлено от английската Камара на общините три пъти. Предишната дата за Брекзит (29 март) отмина, а Европейски Съюз даде на Англия време до 12 април да реши какво ще прави.

Условието, сложено от Европейски Съюз на срещата на върха на 21 март, бе: " Брекзит ще бъде отсрочен до 22 май, при изискване че английският парламент утвърди до края на март съглашението за излизане, или до 12 април, в случай че съглашението не бъде утвърдено ". До 12 април Лондон би трябвало да вземе решение дали ще организира в страната изборите за Европейски парламент, които са планувани за края на май. Ако решението е да не се организират тези избори, тогава опцията за дълго отсрочване автоматизирано става невъзможна. Пак до тази дата Лондон би трябвало да осведоми Европейския съвет " по какъв начин вижда по-нататъшното придвижване напред ".

 Графит, изобразяващ Еманюел Макрон и Тереза Мей
© Reuters

Графит, изобразяващ Еманюел Макрон и Тереза Мей

Един от методите, по които държавното управление може да покаже " по-нататъшното придвижване напред ", би бил съглашение тази седмица с опозиционната Лейбъриистка партия за бъдещето на Англия след Брекзит, вероятно включващо непрекъснат митнически съюз или връзки с Европейски Съюз в норвежки жанр.

Някои страни членки се безпокоят от концепцията за дълго отсрочване на Брекзит, тъй като считат, че Англия може да бъде сложен сътрудник през спомагателния интервал. Други, като Германия, са на мнение, че концепцията за " гъвкаво " удължение ще отстрани натиска върху депутатите да поддържат договорката. Франция пък упорства за по-твърда позиция.

Според Би Би Си, вместо да наложи несъгласие на отлагането, се чака президентът Еманюел Макрон да упорства за три варианти – Обединеното кралство да взе участие в изборите за Европейски парламент (всички страни членки са съгласни за това), новото отсрочване да бъде последно, Англия да поеме политически ангажимент да се въздържа или най-малко да не пречи на основни решения за бъдещето на Европейски Съюз, като бюджета на блока, до момента в който трае отсрочката.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (558)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР