Лидерите на Европейския съюз настояха от по-голяма самостоятелност на Европа

...
Лидерите на Европейския съюз настояха от по-голяма самостоятелност на Европа
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС настояха за по-голяма самостоятелност в отбраната

Лидерите на Европейския съюз настояха от по-голяма автономия на Европа в областта на защитата. Те  се събраха на неофициална среща на върха за първи път след безредното евакуиране на западните военни от Афганистан и анулирането на договорка за подводници за милиарди долари сред Австралия и Франция вследствие на подписан тристранен пакт сред Съединени американски щати, Австралия и Англия, оповестява Ройтерс.

На вечерята си през вчерашния ден в замъка Бърдо, в Словения, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз, държавните и държавни ръководители на страните от Европейски Съюз бяха разисквани също напрегнатите връзки с Китай и растящите цени на природния газ. Разговорите се концентрираха върху ролята на Европейски Съюз на интернационалната сцена в светлината на геополитическите събития в последно време, в това число обстановката в Афганистан и договорката с подводниците.

" Извличайки поучения от рецесиите напоследък, ние сме решени да укрепим силите си и да увеличим устойчивостта си, намалявайки сериозните си зависимости ", сподели след срещата ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

 Мишел също по този начин се застъпи за по-голяма стратегическа автономия посредством партньорство сред Европейски Съюз и НАТО. " НАТО е стожер на сигурността, на който разчитаме, само че в същото време виждаме, че е належащо да можем да действаме по-самостоятелно, с цел да създадем съюзите си по-силни ", сподели той. " Силните съдружници вършат мощни съюзи ", съобщи Мишел.

Работната вечеря на европейските водачи е планувана в навечерието на срещата за Западните Балкани, на която ще бъдат разисквани вероятностите за евроинтеграцията на района.

Няма съображение за смяна на българската позиция към Република Северна Македония макар сериозния напън, на който ще бъде подложената страната ни от европейските сътрудници, разяснява във вторник вицепрезидентът Илияна Йотова.

Президентът Румен Радев е поканен от  европейския комисар по съседство и разширение Оливер Вархеи и премиера на Словения Янез Янша за обща среща с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев. Малко по-късно президентът е поканен от канцлера на Германия Ангела Меркел на обща среща с президента на Франция Еманюел Макрон и със Зоран Заев.

Европейските водачи обсъждат и предложение за основаване на общоевропейски газов запас и промени в ценообразуването посредством обособяване на цената на природния газ от цената на електрическата енергия.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен уточни, че цената на тока се повишава основно поради повишаването на синьото гориво и че главният снабдител - Русия, не усилва доставките съгласно растящото търсене.

Руският президент Владимир Путин също разяснява рецесията за цената на електрическата енергия в Европа. Според него тя се дължи на „ нервност и комплициране “ на европейските енергийни пазари и незадоволителни вложения в добивните промишлености.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР