Лидерите на Европейския съюз и ЕЦБ се опитаха да успокоят

...
Лидерите на Европейския съюз и ЕЦБ се опитаха да успокоят
Коментари Харесай

Централната банка и лидерите на ЕС: Банковият съюз е стабилен

Лидерите на Европейския съюз и ЕЦБ се пробваха да успокоят пазарното безпокойствие, като показаха обединен фронт за банковия бранш в петък, заявявайки, че кредиторите в Европейски Съюз са добре капитализирани и ликвидни с помощта на поуките, извлечени след банкрута на Lehman Brothers през 2008 година

" Нашият банков бранш е резистентен, със мощни финансови и ликвидни позиции ", споделиха водачите на 27-те страни от Европейски Съюз в изказване в края на среща, отдадена на стопанската система като цяло, само че засенчена от бързото поевтиняване на банкови акции.

Европейските банкови акции се намалиха още веднъж внезапно в петък, като Deutsche Bank и UBS пострадаха от терзанията, че дейностите на регулаторите и централните банки към момента не са овладяли най-лошите проблеми, с които да се сблъска бранша след финансовата рецесия от 2008 година, изяснява " Ройтерс ".

Нидерландският министър председател Марк Рюте сподели, че е доста малко евентуално еврозоната да изпадне в нова банкова рецесия, защото секторът е доста по-силен, в сравнение с преди десетилетие. " Това е доста малко евентуално, в случай че видите по какъв начин сме организирали нещата в Европа ", сподели той.

 Централната банка и водачите на Европейски Съюз: Банковият съюз е постоянен
© Reuters

Все отново акциите на Deutsche Bank продължиха да се намаляват трети ден, спадайки с повече от 12% след внезапен скок в разноските за обезпечаване на нейните облигации против риск от несъблюдение. Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли опасенията на пазара по отношение на най-голямата банка в страната му. " Deutsche Bank фундаментално модернизира и реорганизира своя бизнес модел. Това е доста печеливша банка и няма причина за безпокойствие ", настоя той пред кореспонденти.

 Централната банка и водачите на Европейски Съюз: Банковият съюз е постоянен
© Reuters

Ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард сподели на водачите на Европейски Съюз, че европейските банки са в сигурност, само че прикани държавните управления да продължат със закъсалата скица на Европейски Съюз за обезпечаване на депозитите, споделиха чиновници.
Френският президент Еманюел Макрон също сподели пред кореспонденти, че нормализирането на лихвените проценти не е опасност за банковата система.

 Централната банка и водачите на Европейски Съюз: Банковият съюз е постоянен
© Reuters

Все отново Лагард прикани водачите да продължат с плана си за банков съюз, стартират през 2012 година, в който към момента липсва Европейска скица за гарантиране на депозитите (EDIS), която да укрепи или размени съществуващата мозайка от разнородни национални схеми. " Завършване на банковия съюз " е кодираният израз на Европейски Съюз за въвеждане на EDIS като изчезнал детайл от план, който към този момент е основал банков контролен орган в еврозоната и обединен орган за преструктуриране със специфичен фонд за разрешаване на проблематични кредитори.

Докато множеството страни от Европейски Съюз имат някаква форма на национална застраховка, която подсигурява депозити до 100 000 евро, няма скица за целия Европейски Съюз, нито метод управляващите да работят през границите, в случай че рецесията е прекомерно тежка единствено за една страна.

Основният конкурент на EDIS е Германия, загрижена, че в случай че гаранциите за депозити се дадат на равнище Европейски Съюз, Берлин може в последна сметка да заплаща депозити на фалиращи банки в други страни, като Италия, към момента обременени с неприятни кредитни или капиталови решения от преди години.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР