Лидерите на европейските институции отбелязаха на тържествена вечеря във Франкфурт

...
Лидерите на европейските институции отбелязаха на тържествена вечеря във Франкфурт
Коментари Харесай

Европейската централна банка навърши четвърт век

Лидерите на европейските институции означиха на тържествена вечеря във Франкфурт 25-та годишнина от основаването на Европейскта централна банка. На 1 юни 1998 година банката стартира работа, а седем месеца по-късно еврото е въведено като единна валута в 11 от 15-те членки на Европейски Съюз към този миг.

 
Раждането на ЕЦБ през 1998 година беше главен миг в историята на Европейски Съюз. Банката символизира ангажимент към нова епоха на икономическа интеграция, непоклатимост и суверенитет. Еврото, валута от международна класа, се трансформира в мощен знак на европейското единение и европейската еднаквост. А ние, европейците, сме построили мощна връзка с нашата обща валута. ЕЦБ и еврото играят решаваща роля и отвън финансовия свят. Спомагат за това да бъдем по-суверенни и по-независими в международните каузи.
Шарл Мишел, ръководител на Европейски Съюз

Функциите на банката са да дефинира референтните лихви за еврозоната и да емитира евробанкноти и монети. Гуверньорът има право и да прави директен контрол над най-големите банки в еврозоната.

 
Еврото дефинира в доста връзки какво сме ние като съюз - съюз сред национална еднаквост и европейска орис. Еврото е знак на идеалите, които споделяме, и на стабилността, която насърчаваме. 20 страни членки. 350 милиона души, една единна валута. И тази мощ ще ни е нужна, тъй като когато приказваме за изменението на климата, цифровизацията и голямата ни потребност от вложения, отговорът не е единствено вятърни турбини, полупроводници и скорост. Отговорът е също по този начин мощна и надеждна валута.
Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейска комисия

Един от главните цели за ръководителя на централната банка Кристин Лагард е завършването на проучвателния вид за въвеждането на цифровото евро. То би представлявало електронен еквивалент на парите в брой и би допълвало банкнотите и монетите, предоставяйки на жителите още един метод на заплащане. До октомври тази година банката би трябвало да реши рисковете и да вземе решение дали цифровото евро да бъде основано.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР