Лидерите на Европа и Западните Балкани се опитаха да сплотят

...
Лидерите на Европа и Западните Балкани се опитаха да сплотят
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС искат бързо Западните Балкани, противопоставят се на руското влияние

Лидерите на Европа и Западните Балкани се пробваха да сплотят редиците си пред войната на Русия в Украйна, когато се срещнаха в Тирана във вторник, приветствайки по-тясното съдействие в енергетиката, сигурността и миграцията, написа " Евронюз ".

Срещата на върха беше приветствана от множеството водачи като " историческа ", защото това бе първият път, когато водачи се срещнаха в страна от Западните Балкани.

За домакина Еди Рама , министър-председател на Албания, главният извод от срещата беше, че " з а първи път Балканите се преглеждат и се третират като геополитическа, стратегическа причина за Европейския съюз ".

Доказателството, сподели той пред кореспонденти по време на взаимна конференция с ръководителите на Европейския съвет и Европейската комисия, е, че страните от Западните Балкани в този момент получават достъп до стратегии на Европейски Съюз, които преди бяха предопределени единствено за членове на блока от 27 страни.

" Трябва да си напишем домашното ", сподели той, " само че в това време това, което се случва, е историческо, тъй като в това време Европейският съюз основава пространства и основава механизми за поддръжка, които ни доближават, без да чакаме да станем членове. "

Войната на Русия в Украйна " без подозрение " е " ускорител ", добави той, само че " това е ново мислене " от Европейски Съюз .
 Европейски Съюз изготви ново съглашение за нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия
Европейски Съюз изготви ново съглашение за нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия

Споразумението с Косово остава едно от главните предварителни условия за присъединение на Сърбия към Европейски Съюз

В декларацията, призната на срещата на върха, Европейски Съюз " удостоверява своя цялостен и категоричен ангажимент към вероятността за участие на Западните Балкани в Европейския съюз и приканва за у скоряване на процеса на присъединение ".

Председателят на Съвета на Европейски Съюз Шарл Мишел сподели на заключителната конференция, че срещата на върха " написа история ". " Това е първата среща на върха в района на Западните Балкани... първият път, когато водачите на Европейски Съюз и Западните Балкани са на една маса ", сподели той, обръщайки се към конференцията дружно с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен и домакинът на събитието албанският министър председател Еди Рама. Декларацията " е в действителност значима, тъй като... съдържа някои съответни задължения, които са в допълнение към процеса на присъединение ", продължи Мишел.

Мишел добави: " Бъдещето на нашите деца ще бъде по-сигурно и по-добро, когато страните от Западните Балкани са част от Европейски Съюз . "

Помощта на Европейски Съюз за района за справяне с негативните последствия от войната включва енергиен пакет от 1 милиард евро , като половината от парите са за подкрепяне на уязвими семейства и предприятия да се оправят с по-високите разноски за сила, а другата половина също за поддръжка на инфраструктурни вложения във възобновими източници като електрически и газови междусистемни връзки.

Това е в допълнение към други два пакета на стойност надлежно 30 милиарда евро и 1,8 милиарда евро , с цел да помогне на района да разнообрази енергийните си източници и да усъвършенства железопътния и водния превоз, ръководството на отпадъците и отпадъчните води, както и цифровата и просветителната инфраструктура.

Беше оповестено и съглашение за започване на понижаване на разноските за роуминг от идната година и последователно продължение на това до 2027 година, както и ангажимент за консолидиране на университетите от Западните Балкани в Еразъм+ и самодейността за европейски университети .

" Виждаме доста съдбоносен миг и той е като завеса, която се повдига ", сподели ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен.

" Имам дълбокото усещане, че в тези решителни месеци, които също са трансформиращи времена за Европейския съюз, ние усещаме в Западните Балкани и Европейския съюз това трансформиращо придвижване напред. Но ние поемаме в една и съща посока ".
 Фронтекс разполага чиновници в Западните Балкани
Фронтекс разполага чиновници в Западните Балкани

За първи път Агенцията изпраща свои чиновници отвън юрисдикцията си

Както Европейски Съюз, по този начин и Западните Балкани са изправени пред " доста преобразяващи времена ", сподели тя, само че е извънредно значимо да поемат " в една и съща посока ", което в последна сметка ще помогне, когато тези шест претенденти за участие в Европейски Съюз в последна сметка станат членове на Европейски Съюз.

" Начинът, по който се оправяме, да вземем за пример с енергийната рецесия, е, че дружно към този момент сме се съгласили да инвестираме сериозно във възобновими енергийни източници с гледната точка, че в бъдеще време, надяваме се доста близко бъдеще, ще бъдем в един съюз и ще използваме същото възобновима инфраструктура, която построяваме в този момент ", сподели тя.

Въпреки това тя прикани Западните Балкани да продължат да се придържат към външната политика и политиката на сигурност на блока , в това число глобите.

Сърбия е отвън нея, защото до момента отхвърля да наложи наказания на Русия , за разлика от Европейски Съюз, който пусна осем пакета, с цел да попречва способността на Москва да финансира войната си и може да наложи нови наказания преди края на годината.

Блокът също по този начин възобнови апелите към района да се приведе в сходство с визовата политика след вълната от нередовни идващи през западнобалканския маршрут .

Други области за по-тясно съдействие, обрисувани в заключенията от срещата, включват битката против непознатата осведомителна операция и интервенция , както и против тероризма, кибер и други хибридни закани .
 Защо всичко е умерено на западнобалканския фронт на Русия?
Защо всичко е умерено на западнобалканския фронт на Русия?

Саморуков за Фондация Карнеги: Последното нещо, от което се нуждае Русия, е още един позорен удар

Кандидатите за участие в Европейски Съюз от Западните Балкани потвърдиха уговорката си към полезностите на Европейски Съюз като народна власт, господство на закона и битка с корупцията и проведената престъпност.

" Съгласието с Европейски Съюз е явен знак за стратегическата ориентировка на сътрудниците , в този момент повече от всеки път, когато Русия ескалира своята нападателна война против Украйна ", се споделя в изказването. " Общата визия за бъдещето включва взаимни отговорности и споделени полезности. Докато задълбочаваме нашето съдействие с сътрудниците, ние ги призоваваме да реализират бърз и резистентен прогрес към цялостно привеждане в сходство с Общата външна политика и политика за сигурност на Европейски Съюз и да работят по съответния метод, в това число във връзка с ограничаващите ограничения на Европейски Съюз ".

" Западните Балкани взеха решение да поемат по европейския път , това е двупосочна улица ", сподели висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел. " Ние също по този начин чакаме районът да реализира основни промени и сигурно да покаже воля да прегърне упоритостта и духа на Европейския съюз . Мнозина го вършат, само че виждаме и съмнения. "

" Ние сме мощно ангажирани да подкрепим района да се изправи пред следствията от войната в Украйна ", сподели Борел. " Цените на електрическата енергия се покачиха и ние ще дадем значима финансова поддръжка на семействата. "

Борел разяснява и разговора сред Сърбия и Косово на 6 декември, като сподели, че " това е значим миг ". " Спорът за регистрационните табели завърши. Сега те би трябвало да се ангажират още веднъж ", добави той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР